Hrvatski radnik iz Zagreba koji prima prosječnu plaću, oženjen je i ima jedno dijete, nepušač je i ima automobil za državu, prema izračunu Udruge poreznih obveznica Lipa, radi 181 dan u godini, što znači da je u petak, 1. srpnja Dan porezne slobode, odnosno dan kada taj građanin počinje zarađivati samo za sebe i obitelj, a ne više za državu.

Riječ je o podacima dobivenima kalkulatorom za izračun osobnog Dana porezne slobode u Hrvatskoj, kojeg su osmislili i izradili u Udruzi poreznih obveznika Lipa. Dan porezne slobode je dan u godini kada porezni obveznici prestaju raditi za državu i njene institucije, “one svima potrebne (školstvo, zdravstvo), ali i prekobrojne i upitne agencije, institute, ustanove i njihove subvencije, poticaje, potpore i naknade”, pojašnjavaju iz te udruge.

U Hrvatskoj radnik s prosječnim primanjima taj dan može “proslaviti” 1. srpnja, a iz Lipe tim povodom pozivaju građane da zajedno obilježe ovaj dan na društvenim mrežama, dijeleći hashtag #ManjiPorezi te da tako ukažu na problem prevelikog poreznog opterećenja građana u Hrvatskoj.

Naime, ističu, ukupno porezno opterećenje radnika s prosječnom plaćom u Hrvatskoj je veće od 50 posto. To znači da prosječni hrvatski porezni obveznik radi za državu nešto više od pola godine, što se u odnosu na 2015.  godinu nije promijenilo.

Kalkulator Dana porezne slobode dostupan je na internetskoj stranici udruge Lipa (http://danporezneslobode.manjiporezi.hr), a cilj je ovog projekta “jačanje svijesti poreznih obveznika o visokoj cijeni države koju su prisiljeni plaćati te poticanje pozitivnih društvenih promjena, prije svega u smjeru poreznog rasterećenja kojim bi se poreznim obveznicima omogućilo da raspolažu s većim dijelom osobnog dohotka”.

Komentiraj

FOTO:Davor Javorovic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.