Najmanje desetak tisuća osoba, po podacima policije i organizatora, u nedjelju je organiziralo mirne demonstracije u Hamburgu, okupivši se na velikom prosvjedu protiv održavanja summita G20 koji bi trebao početi u petak i trajati dva dana.

Posrijedi je prvi veliki prosvjed protivnika summita G20 koji su najavili da će tijekom cijeloga tjedna svakodnevno održavati skupove, rekao je glasnogovornik.

Organizatori i policija istaknuli su da je okupljanje ovako velikog broja ljudi održano “u potpunom miru”.

U gotovo obiteljskom ozračju i pod kišom, prosvjednici su se jutros okupili pred gradskom vijećnicom u Hamburgu gdje su se na pozornici izmjenjivali govornici tražeći “drukčiju politiku” te pozivali na poštivanje okoliša ili kritizirali politiku američkog predsjednika Donalda Trumpa.

Istodobno je veća grupa prosvjednika kanuima i manjim barkama zaplovila rijekom Alster i umjetnim jezerom Binnenalster, a u hamburškoj luci su prosvjedovali i članovi Greenpeacea koji su nezadovoljstvo izražavali ispred teretnog broda s ugljenom tražeći da se on prestane koristiti za proizvodnju električne energije, izvijestila je ta nevladina organizacija.

Organizatori očekuju da će na ulice Hamburga u idućih nekoliko dana izaći više od 100.000 ljudi.

Summit G20 održava se 7. i 8. srpnja a okupit će svjetske čelnike među kojima Trumpa, turskog predsjednika Tayyipa Erdogana i ruskog Vladimira Putina.

Komentiraj

FOTO:EPA/FRIEDEMANN VOGEL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.