EPA

Grčki suci odbacili su tužbu protiv direktora državnog ureda za statistiku i tako okončali istragu o optužbama da je umjetno napuhavao podatke o državnom dugu, objavili su sudski izvori u nedjelju.

Iskusni statističar Andreas Georgiu imenovan je 2010. za direktora državnog ureda za statistiku ELSTAT kako bi vratio vjerodostojnost te institucije, nekoliko mjeseci nakon izbijanja financijske krize u zemlji.

 

  • Tadašnja socijalistička vlada otkrila je da je proračunski deficit bio puno veći nego što su pokazivali službeni podaci.

 

Godine 2013. tužiteljstvo je optužilo Georgiua i još dvoje zaposlenika ELSTAT-a da su falsificirali fiskalne podatke za 2009.

Slučaj je prijavio bivši zaposlenik ureda, koji je dobio otkaz, optuživši Georgiua da je napuhao deficit u sklopu onoga što su dužnosnici nazivali njemačkom urotom kako bi se opravdale teške mjere štednje kao uvjet za dobivanje međunarodne financijske pomoći.

Georgiu je optužbe odbacio i istaknuo da je odluka Grčke da zatraži pomoć međunarodnih partnera utemeljena na statistici koju su izradili njegovi prethodnici.

Georgiuu će se ipak suditi za neke lakše optužbe, rekli su dužnosnici dodajući da se one odnose na jedno kratko vrijeme kada je paralelno radio za MMF i ELSTAT.

Nepouzdanu grčku statistiku, uz česte izmjene podataka, smatra se jednim od razloga za izbijanje financijske krize u zemlji. Otako je Georgiu preuzeo ured, europska statistička agencija Eurostat prihvatila je podatke o dugu koje je dala Grčka, dok je ranije u vezi s tim izrazila sumnju.

Komentiraj