U gotovo istodobno izvedenim napadima, u nedjelju su uništena vozila petorice članova oružanih ogranaka Islamskog džihada i Hamasa, suočenih sa sve većim nesuglasicama s radikalnim salafistima u pojasu Gaze, objavile su agencije.

Zasad nitko nije preuzeo odgovornost za napade. Policija Hamasa, koji je na vlasti u palestinskoj enklavi, još nikoga nije optužila za napad, no upozorila je da “saboteri neće umaći sankcijama”.

 

  • Napadi su neobični s više aspekata: prvi se put na ovaj način napada Islamski džihad, druga snaga u Gazi i Hamasov saveznik.

 

 

Istodobno je riječ o prvom koordiniranom napadu u kojemu je u roku od petnaest minuta u istoj četvrti Šeik Raduane eksplodiralo pet bomba te je istodobno napadnuto taku puno članova islamističkih pokreta u Gazi.

Očevici tvrde da su bombe bile pričvršćene na tri vozila u vlasništvu članova brigada al Kasama, oružanog ogranka Hamasa, a dvije na vozila članova brigada Al Kudsa, oružanog ogranka Islamskog džihada.

Na članove navedenih grupa već je počinjeno više napada. Nekad su cilj bili visoko rangirani pripadnici Hamasa, a ponekad zgrade u njihovu vlasništvu. Najspektakularniji napad dogodio se početkom svibnja kad je salafistička skupina koja djeluje pod nazivom Pripadnici Islamske države u Jeruzalemu preuzela odgovornost za napad na bazu Al Kasama.

Svaki se put činilo da je način na koji su izvedeni napadi bio prijetnja i upozorenje, a eksplozije su uvijek podmetane tijekom noći ili u vrijeme kad se u blizini nije nalazio nitko od prolaznika.

U današnjem napadu eksplozije su u potpunosti uništile automobile parkirane pred domovima njihovih vlasnika, no nije bilo žrtava. Materijalna šteta je velika, objavila je policija Hamasa, najavivši otvaranje istrage.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.