Nezadovoljni reformom radnog prava koju ocjenjuju preliberalnom, desetci tisuća mladih sudjelovali su u četvrtak diljem Francuske u prosvjedima koje su obilježili nasilni izgredi.

Neka sveučilišta i srednje škole su bili zatvoreni, a prosvjednici, među koje su se ubacili nasilnici, sukobili su se redarstvenim snagama, pri čemu su 23 osobe uhićene a desetak je lakše ozlijeđeno.

U prosvjedima, organiziranim u više francuskih gradova, sudjelovalo je 69.000 ljudi, po procjeni vlasti, a 150.000 po procjeni organizatora. To je manje od 220.000 do 400.000 prosvjednika zabilježenih prije osam dana.

Socijalistička vlada je u međuvremenu načinila ustupak i vratila se na brojne sporne točke svoje reforme koja je potaknula pobunu ljevice, što zabrinjava vladu godinu dana prije predsjedničkih izbora.

Premda su sindikati skloni reformi s odobravanjem dočekali te ustupke, najveći studentski sindikat UNEF i srednjoškolske organizacije izrazile su želju da nastave prosvjede te i dalje traže povlačenje nacrta.

“Ne želimo biti topovsko meso”, “Na ulicu sada kako ne bismo ondje završili za 30 godina”, izvikivali su prosvjednici u pariškoj povorci.

Dvjestotinjak srednjih škola nije moglo normalno raditi jer su učenici blokirali svoje ustanove, navode srednjoškolske organizacije.

Sveučilišni kampusi u Parizu, Lyonu i Bordeauxu također su bili zatvoreni. U intervenciji redarstvenih snaga na fakultetu u Strasbourgu pet osoba je ozlijeđeno, navodi UNEF.

Tijekom prosvjeda, manje skupine mladih su napale policiju a nasilnici su uništavali gradsku imovinu.

Nacrt zakona, smatra vlada, treba ukloniti zapreke zapošljavanju kako bi se smanjila velika nezaposlenost koja je viša od 10 posto. No nacrt, misle njegovi kritičari, previše ide na ruku poslodavcima i mogao bi povećati nesigurnost radnika.

Nezadovoljni sindikati, CGT i FO, planiraju nove prosvjede 31. ožujka.

Komentiraj

FOTO:EPA/IAN LANGSDON
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.