Oko 1500 osoba okupilo se u subotu u Parizu na prosvjedu protiv Monsanta, multinacionalnog poljoprivredno-biotehnološkog giganta, vodećega svjetskog proizvođača herbicida i GMO sjemena, zahtijevajući zabranu korištenja pesticida i GMO-a, a prosvjedi su održani i u drugim europskim gradovima.

U Bordeauxu se s istim motivom okupilo oko tisuću demonstranata koji su izvikivali “Svi mrze Monsanto” i “Ne želimo pesticide”, a u Lyonu ih je bilo oko 800.

Okupljanja građana istog tipa održana su i drugim francuskim  i europskim gradovima, ali u Kanadi.

U Hrvatskoj su prosvjedi protiv Monsansta održani u subotu u Zagrebu i Osijeku gdje su se sudionici napose zauzimali za potporu malim obiteljskim gospodarstvima proizvođačima zdrave hrane.

U gradu Morgesu blizu Lausanne, po podacima Greenpeacea okupilo se oko 1200 ljudi, a među transparentima koje su isticali pisalo je “Monsanto je zločinačka tvrtka”.

Okupljanja protiv Monsanta slijedila su nekoliko dana nakon što je Europska unija drugi put odgodila odluku o produljenju dozvole za korištenje glifosata, sadržanog u herbicidu Round Up koji proizvodi američka tvrtka.

Komentiraj

FOTO:EPA/GEORGIOS KEFALAS
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.