Najveći festival fantastike i žanrovskog filma u regiji Fantastic Film Festival Zagreb (FFFZ) u svojem će se sedmom izdanju održati od 29. lipnja do 9. srpnja, a niz od preko dvadeset žanrovskih poslastica ovogodišnjeg festivalskog programa otvara u četvrtak na Ljetnoj pozornici Tuškanac američko-britanski akcijski triler “Baby Driver”.

Festival koji već sedmu godinu krajem lipnja i početkom srpnja obogaćuje zagrebačku kulturnu ponudu programom najnovijih, premijernih naslova, ali i kultnih žanrovskih klasika proslavljenih autora, najavio je u ponedjeljak njegov direktor i selektor programa Stjepan Hundić. Istaknuo je kako festival i ove godine donosi odličan filmski program za sve ljubitelje žanrovskog filma, s preko 30 gostiju, mahom režisera i producenata.

Isti koncept, 23 filma

FFFZ zadržava isti koncept održavanja kao i do sad, pa je festivalski program podijeljen u nekoliko sekcija – Orient Express, Panorama, Ponoćno ludilo, Americana, Sretan rođendan! i druge, u kojima će biti prikazana ukupno 23 filma, rekao je Hundić na konferenciji za novinare.

Film otvorenja, “Baby Driver” redatelja Edgara Wrighta, koji će biti prikazan u sklopu programa Americana, najavio je kao europsku premijeru odlično glumački potkovanog i majstorski koreografiranog filma zvjezdane glumačke postave. “Za razliku od većine holivudskih filmova, to je uistinu sjajan žanrovski film s vrhunskom glumačkom ekipom”, ustvrdio je.

Iako je zbog nedostatka financijskih sredstava ove godine ukinut program kratkog filma, FFFZ je prvi puta imao svoj Najavni vikend, u sklopu kojega su u petak i subotu, 23. i 24. lipnja, prikazana dva filma, a uvedena je i posebna programska cjelina Nordijski fokus, posvećena žanrovskim filmovima skandinavske kinematografije.

Program donosi finski triler “Krvavo jezero” Tanelija Mustonena, inspiriran stvarnim umorstvima na jezeru Bodom 1960., te danski psihološki triler “Robin” (Antonio Tublen).

Ove godine dokumentarni program prikazuje dva američka filmska uratka – “David Lynch: Život kao umjetnost”, intimno putovanje formativnim godinama redateljeva života, te “78/52” Alexandrea O. Philippea, posvetu jednoj od najikoničnijih scena u povijesti filma, sceni tuširanja u “Psihu” Alfreda Hitchcocka.

Hundić je pojasnio da se film naslovom referira na 78 postavljanja i 52 reza u dva tjedna snimanja scene smatrane zapanjujućim komadom filmske povijesti, “koja je promijenila povijest žanra i žanrovskog filma općenito”.

U programu Ponoćno ludilo bit će prikazani irski horor “Sjene”, filmski prvijenac redatelja Lorcana Finnegana, drama “Sirovo” francuske redateljice Julije Docournau, “veliki francuski hit, film koji je doslovno poharao sve filmske festivale i jedna od najzanimljivijih horor drama u posljednjih pet-šest godina”, te kanadska horor/SF misterija “Prolaz u pakao” Jeremyja Gillespiea i Stevena Konstanskog.

Program s kultnim klasicima

Hundić se posebno osvrnuo na program Sretan rođendan!, koji ove godine donosi čak šest kultnih klasika: “Suspiria” (Italija, 1977., Dario Argento), “vjerojatno najveći horor ikada snimljen”, “Conan Barbarin” (SAD, 1982., John Milius),  “Robocop” (SAD, 1987., Paul Verhoeven), “Poltergeist” (SAD, 1982., Tobe Hooper), “Stvor” (SAD, 1982., John Carpenter), te “Metropolis” (Danska, 1927., Fritz Lang).

Iako festival tradicionalno zatvara događanje na Medvedgradu, ove godine organizatori su odlučili film “Metropolis” prikazati posljednjeg festivalskog dana, u nedjelju, 9. srpnja, na Ljetnoj pozornici Tuškanac, kao “ekstra projekciju, ekstra dan i poseban doživljaj na velikom platnu”.

Još će biti prikazani južnokorejski mistery triler “Došljak”, te malezijsko-indonezijski film “Razmjena”. U programu su i zanimljiva SF drama “Projekt Lazarus” (Španjolska, Mateo Gil), ruska drama “Sila privlačnosti” (Fedor Bondarchuk), “ruska verzija ‘Dana nezavisnosti”, te srpski mistery action triler “Incarnation” Filipa Kovačevića, kao i crna komedija “Bar” velikog španjolskog filmaša Alexa de la Iglesie.

Kao posveta nedavno preminulom redatelju, producentu i scenaristu Jonathanu Demmeu, posebna programska cjelina In memoriam John Demme donosi 5. srpnja na Ljetnoj pozornici Tuškanac projekciju njegove slavne triler drame iz 1991. “Kad jaganjci utihnu”.

Kao veliki open air festival, osim Ljetne pozornice Tuškanac, FFFZ svake godine organizira projekcije i na povijesnoj utvrdi Medvedgrad. Uoči planirane obnove utvrde, koja će je zatvoriti za sve posjetitelje do 2020. godine, direktorica FFFZ-a Mia Pećina pozvala je sve filmoljopce da u petak i subotu, 7. i 8. srpnja, iskoriste priliku da još jednom dožive čarobnu atmosferu filma pod otvorenim nebom, a dvije spektakularne noći završit će tulumom do zore.

Uz filmove razni drugi sadržaji

Maja Jurić-Ivoš, ravnateljica Centra za kulturu i film Augusta Cesarca, koji od prošle godine upravlja Ljetnim kinom Tuškanac, istaknula je kako su u suradnji sa Swanky Mint Hostelom za sve posjetitelje u pripremi brojna druga iznenađenja. Na betonskoj površini prije ulaza u Ljetno kino Tuškanac nalazit će se, tako, posebna chill out zona, s ljetnim vrtom pop-up Summer Garden, gdje će se održavati koncerti i nuditi razni drugi zabavni sadržaji.

U sklopu festivala održat će se i drugi krug ovogodišnjeg ciklusa programa Europski žanrovski forum, stručne obuke za usavršavanje mladih talentiranih filmaša u žanrovskoj filmskoj industriji. Od 5. do 8. srpnja u Zagrebu će se odvijati laboratorij producentske obuke, Producentski LAB, koji će okupiti tridesetak stručnjaka iz cijeloga svijeta.

Glavni partner festivala je Grad Zagreb. Pročelnik Gradskog ureda za kulturu, obrazovanje i šport Ivica Lovrić istaknuo je kako je riječ o sjajnom festivalu i jednom od najvažnijih projekata šireg programa zagrebačkog kulturnog ljeta ZgKUL. “Taj je festival jako zaživio s bogatim programom ljetnih kulturnih događanja u gradu, a njegova je posebna važnost u tome što se u cijelosti odvija na otvorenom”, rekao je Lovrić.

Cjelovit program projekcija nalazi se na mrežnim stranicama festivala http://2017.fantastic-zagreb.com/.

Komentiraj