MH CONCERTS

AMERIČKA HC PUNK GRUPA NASTUPIT ĆE U ZAGREBAČKOM KLUBU BOOGALOO U ČETVRTAK, 27. LISTOPADA

Prvi put nakon gotovo 40 godina karijere američka punk grupa Dead Kennedys, u sklopu velike europske turneje, napokon će posjetiti Zagreb i nastupiti u klubu Boogaloo, u četvrtak, 27. listopada.

Riječ je o bendu koji je nastao 1978. godine u San Franciscu i smatra se prvim američkim bendom koji je bio ravnopravan britanskim punk grupama. Svojim imenom uznemirili su američku javnost, iako tvrde da ga ne povezuju direktno s obitelji Kennedy, nego s njihovom tragedijom koja je prekinula ‘’američki san’’. Prvi singl ‘’California Uber Alles’’ objavili su 1979. i šokirali javnost zbog napada na tadašnjeg guvernera Kalifornije Jerryja Browna jer su ga prozvali nacistom. Zbog takvih angažiranih stavova u medijima su ih prozvali američkim Sex Pistolsima. Drugim singlom ‘’Holiday In Cambodia’’ potvrdili su svoje stavove i pokazali da u glazbi nude novi smjer. Gitarist East Bay Ray povezao je punk energiju s garage surfom i postao jedan od najzanimljivijih gitarista tog vremena.

Prvim albumom ‘’Fresh Fruit For Rotting Vegetables’’ objavljenim 1980. Dead Kennedys uz škotske The Exploited i britanske U.K.Subs bili su predvodnici druge punk generacije i uz Ramones su najznačajniji američki punk bend svih vremena. Dead Kennedys ne pripadaju ijednoj velikoj izdavačkoj kući i četiri albuma i jedan EP objavili su za Alternative Tentacles koji je osnovao pjevač Jello Biafra. Upravo zbog toga su bili uzor Do It Yourself (DIY) glazbenoj sceni. Singlom ‘’Too Drunk To Fuck’’ došli su do 30. mjesta top lista u Americi i Europi, a riječ je i o jednoj od 100 najpopularnijih pjesma osamdesetih. Tijekom karijere bili su izrazito politički angažirani i poznati kao kritičari američke politike pa je i njihov posljednji album iz 1986. ‘’Badtime For Democracy’’ posvećen tadašnjem američkom predsjedniku Ronaldu Reaganu. Inspiriran je filmom ‘’Badtime For Bonzo’’ iz 1951., u kojem je Reagan glumio glavnu ulogu. Nažalost, pokretač i frontmen Jello Biafra više ne nastupa s matičnom grupom, nego s novim bendom Jello Biafra and the Guantanamo School of Medicine, s kojim je gostovao i u Zagrebu. Prije koncerta Dead Kennedysa nastupit će tri punk rock grupe, Pogreb X, Vox Populi i Eksodus.

Komentiraj

PREKO MH CONCERTS
Podijeli objavu
Prethodni članakAFERA REVELIN: Optužno vijeće odgođeno i drugi put
Sljedeći članakĐukanović optužio velikog Vučićeva kritičara za organizaciju atentata
Slobodni novinar, urednik, promotor i pisac. Dvadeset godina iskustva u organizaciji rock koncerata (preko 500 koncerata hrvatskih i inozemnih izvođača), press konferencija, izložaba i modnih revija. Jedan od osnivača Hrvatske novinarske rock nagrade Crni mačak i član Savjetodavnog tijela nagrade (Predsjednik Savjetodavnog tijela 1998.). Dugogodišnji radijski urednik i voditelj (Radio 101, Radio 1, Plavi radio), te rock kritičar (Radio 101, Plavi radio, Slobodna Dalmacija, Vip Music, Tportal.hr, Rolling Stone). Redovan član Hrvatskog Novinarskog Društva. Prvi roman (Dolce Vita) objavila je nakladnička kuća Fraktura u ožujku 2004. 2005. kao autor i redatelj potpisujem dokumentarni tv film "Kad muzičari šokiraju" u produkciji nezavisne producentske tvrtke Trezor idea. 2010. od HGF-a (Hrvatski glazbeni festival) primam nagradu za životni doprinos razvoju i unaprjeđenju demo scene i dugogodišnji kontinuirani rad na promicanju urbane i alternativne glazbene kulture. U svibnju 2103. pokreće web portal www.spotdepo.hr.