Stotinjak ljudi okupilo se u ponedjeljak u Kairu na trgu Tahriru, ne kako bi veličali one koji su prije pet godina pokrenuli pobunu u kojoj je svrgnut s vlasti Hosni Mubarak, nego kako bi slavili policiju koja ih je pokušala zaustaviti.

“Ovdje smo kako bismo slavili zajedno sa svojom braćom, očevima i kolegama u egipatskoj policiji… koji su za nas žrtvovali život i krv”, rekao je jedan od okupljenih na Tahriru.
Pet godina nakon izbijanja pobune protiv Hosnija Mubaraka, nade su ugušene kao i svaka oporba u autoritarnom režimu današnjeg Egipta, pogođenog k tome džihadističkom prijetnjom i s gospodarstvom u kolapsu.
S izuzetkom Muslimanskog bratstva, nijedna druga politička stranka nije najavila prosvjed u ponedjeljak, na godišnjicu početka revolucije. Policija je pojačala sigurnosne mjere u Kairu, a napose u središtu grada oko Tahrira, trga koji je bio središte prosvjeda 2011.
Dana 25. siječnja 2011. počele su masovne demonstracije kojima je narod zahtijevao odlazak predsjednika Hosnija Mubaraka s vlasti, što je on i učinio pod pritiskom 11. veljače. Prosvjedi po uzoru na takozvano Arapsko proljeće koje je počelo nešto ranije u Tunisu, pobudili su velike nade naroda gladnoga kruha, pravde i dostojanstva.
Danas su nade prosvjednika ugašene, a zahtjevi neispunjeni.
Al Masri Al Yum, najveći egipatski neovisni dnevni list, posvetio je stranicu karikatura ismijavajući stanje revolucije koju su svojatale razne skupine.
Početkom 2012. parlamentarni izbori donijeli su pobjedu Muslimanskog bratstva, a jedan od njihovih čelnika, Mohamed Mursi, iste je godine izabran na prvim demokratskim predsjedničkim izborima. Godinu dana poslije, tadašnji zapovjednik egipatske vojske, a  danas predsjednik Abdel Fatah al-Sisi svrgnuo je Mursija, opravdavajući svoju odluku masovnim manifestacijama prosvjednika koji su tražili njegov odlazak s vlasti. U ljeti 2013. počeo je bepoštedni obračun s islamističkom oporbom te su stotine Mursijevih pristaša ubijene, a tisuće sz završile u zatvoru u najkrvavijoj represiji u modernoj povijesti Egipta.
U pismima i intervjuima koje su dali iz zatvora, aktivisti egipatske mladeži opisali su svoj put od nade i velikih očekivanja tijekom 18-dnevne pobune u 2011. do današnje bitke protiv očaja.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.