U Bosni i Hercegovini u nedjelju u 7 sati otvorena su glasačka mjesta na kojima nešto više od 3,2 milijuna registriranih birača ima priliku birati novi sastav tijela lokalne vlasti.

Do 19 sati trajat će glasovanje koje će odlučiti o tome tko će u naredne četiri godine biti načelnici 131 općine a birat će se i deset gradonačelnika. Birači će odlučiti i o tome tko će popuniti neko od 3163 mjesta u općinskim i gradskim vijećima te u skupštini distrikta Brčko.

Za ta se mjesta natječe više od 30 tisuća kandidata. Istaknule su ih čak 102 političke stranke i 103 stranačke koalicije a u izbornu se utrku uključio i 171 neovisni kandidat.

Na ovim općinskim izborima neće sudjelovati jedino građani Mostara, njih oko 92 tisuće. Rezultat je to činjenice da je 2011. Ustavni sud BiH ukinuo neke od odredbi gradskog statuta koje su omogućavale da manje općine biraju isti broj vijećnika u Gradskom vijeću kao i one koje imaju veći broj stanovnika.

Od tada hrvatski i bošnjački političari bez rezultata pregovaraju o novom izbornom modelu za Mostar a zbog neuspjeha tih pregovora nema ni zakonske osnove za provedbu novih lokalnih izbora u tom gradu.

Općinske izbore u BiH nadzire čak 70 tisuća promatrača od kojih je 300 stotine iz inozemstva.

Prve preliminarne rezultate Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) trebalo bi objaviti u ponoć.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.