Radnici zaposleni u javnom prijevozu u Ateni počeli su u subotu 48-satni štrajk uoči glasanja grčkog parlamenta o povećanju porezne stope kako bi se namaknuo novac potreban za otplatu zajmova međunarodnih kreditora.

Štrajku su se odazvali zaposleni u podzemnoj željeznici, tramvajskom i željezničkom prijevozu čime je od subote paraliziran promet u grčkoj prijestolnici. Od nedjelje im se u štrajku pridružuju i vozači autobusa.

Štrajkom upozorenja zaposleni u javnom prijevozu iskazuju nezadovoljstvo prijedlogom novog zakona kojim vlada želi prikupiti 1,8 milijarde eura putem viših poreza na gorivo i usluge u ugostiteljstvu te u javnom prijevozu.

Parlament mora prihvatiti te mjere kako bi se prikupilo dovoljno novca da se međunarodnim kreditorima Grčke, Europskoj uniji i Međunarodnom monetarnom fondu može otplaćivati zajam od 86 milijardi eura i početi pregovarati o smanjenju grčkog duga.

Parlamentarni zastupnici trebaju o zakonu glasati u nedjelju navečer.

Porezi na pića i hranu, uključujući na konzumacije u restoranima i barovima, povećali bi se s 23 na 24 posto prema novome zakonu. Porez na karte u lokalnom i međugradskom javnom prijevozu također će se povećati na 24 posto.

Veća stopa PDV-a uvodi se i na cigarete, na fiksne telefonske linije i televizijsku pretplatu. Povećane pristojbe u hotelskom smještaju u Grčkoj uvode se od 2018. godine.

Komentiraj