Od ranoga jutra, rijeke hodočasnika slijevale su se prema marijanskom svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu gdje je i ove godine blagdan Uznesenja Blažene Djevice Marije proslavilo nekoliko desetaka tisuća vjernika iz cijele Slavonije.

“Danas ispovijedamo da je ono što se dogodilo Blaženoj Djevici Mariji, makar je riječ o njezinom jedinstvenom privilegiju u povijesti spasenja, i naš put te naša budućnost. Zašto je Marija i naš put – put nama ljudima danas? Naime, Bog je izabrao Mariju da bi preko nje ušao u ovaj svijet. Ali, za ostvarenje te njegove odluke trebao mu je njezin pristanak i njezino slobodno prihvaćanje”, rekao je u propovijedi Đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit mons. Đuro Hranić koji je predvodio svečano misno slavlje u Aljmašu.

Nadbiskup Hranić rekao je kako je Bog i nas, kao i Isusovu majku Mariju, imao u svom naumu oduvijek i svakoga od nas je izabrao za sasvim određeno poslanje, u određenom prostoru i vremenu. Kazao je i da je zadaća svakoga prihvatiti ono što Bog traži i pred tim što Bog želi reći, kao i Marija, svoj osobni: ‘Neka mi bude po tvojoj riječi’ i tome ostati vjeran.

“Svakome od nas Bog na ovaj ili na onaj način pomaže da jasno prepoznamo što On traži i očekuje od nas: ne boj se prihvatiti još jedno dijete ili već začeto dijete; uzmi svoju ženu, budi vjeran svome bračnome drugu, oprosti svome mužu; ne kloni duhom makar si nezaposlen, makar ne ide onako kako očekuješ i kako si se nadao; prihvati osobu koja ti je teška, oprosti, uzvrati dobrom, a ne novim zlom; ne utajuj porez, plati preko računa, a ne na crno, poštuj prava svojih radnika, budi pošten i odgovoran radnik u svom poslu, bježi od mita i korupcije; izađi na izbore, imaj milosrđa za onoga kome je još teže nego tebi; ne šalji djecu samu, nego idi s njima na nedjeljnu misu; molite zajedno u obitelji, češće se ispovijedaj i redovito pristupaj pričesti; ne psuj..”, rekao je nadbiskup Hranić.

Poručio je i kako je prava, istinska pobjeda u životu samo ona koja je pobjeda nad vlastitom sebičnošću i egoizmom, nad vlastitim interesima i sujetom, nad vlastitom veličinom, pobjeda koja u središte svog života stavlja Boga, dobrotu, ljubav, solidarnost, praštanje, zajedništvo i dar života.

“Prava, istinska pobjeda je na crti obnove čovječanstva po osobnom obraćenju, po osobnom kajanju i odustajanju do zla. Ona uvijek stavlja Boga u središte života. Čovjek je velik onoliko koliko je velik u Božjim očima. I samo su oni doista uzvišeni koje Bog uzvisuje”, istaknuo je u propovjedi nadbiskup Hranić.

Aljamš je jedno od 20-ak marijanskih svetišta u Hrvatskoj gdje se Velika Gospa slavi još od 1704. To svetište godišnje posjeti više od 100.000 hodočasnika.

Crkva Gospe od Utočišta s kipom Majke Božje izgrađena je 1864. i tijekom Domovinskog rata sravnjenja je do temelja. Na mjestu stare izgrađena je nova crkva, kao moderno arhitektonsko zdanje.

Komentiraj