Osamnaest ljudi ubijeno je u petak u trima odvojenim napadima u Afganistanu otkad se rat pojačao širom zemlje, izvješćuju mediji.

Šestorica policajaca poginula su kad su talibanske snage napale sigurnosnu postaju u pokrajini Farah na zapadu zemlje, rekao je policijski glasnogovornik.

Petorica talibanskih pobunjenika ubijena su nekoliko sati kasnije u odvojenom sukobu u drugom okrugu pokrajine Farah, naveo je on. Među vladinim snagama nije bilo žrtava u tom incidentu, rekao je glasnogovornik.

U trećem incidentu,  ubijeno je sedam civila a pet ranjeno kad je vozilo naletjelo na uličnu bombu rano poslijepodne u okrugu Ahin u istočnoj pokrajini Nangahar.

Vlasti za postavljanje bombe okrivljuju militante Islamske države. Okrug Ahin jedno je od nekoliko područja u zemlji u kojima teritorij drži IS.

Prema službenoj izjavi, među žrtvama nema žena ni djece.

Civili najčešće stradavaju od improviziranih eksplozivnih naprava (IEDs) koje militanti postavljaju na cestama zbog sigurnosnih snaga, a te bombe najčešće ubijaju ili osakate civile.

Prema podacima koje je objavio UN, 2016.  je ubijeno ili ranjeno 2156 civila.

Kako se rat intenzivirao širom zemlje, afganistanske sigurnosne snage su sve više demoralizirane, a NATO je u četvrtak obećao povećati broj međunarodnih snaga.

Komentiraj