Protuislamski prosvjedi održat će se 6. veljače u četrnaest europskih zemalja na prijedlog islamofobnog pokreta Pegide, rekla je njegova čelnica Tatjana Festerling nakon sastanka s predstavnicima više skupina sličnih stajališta, u subotu u Roztokyma blizu Praga.

Prosvjedi će se među ostalim održati u Njemačkoj, Estoniji, Finskoj, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj i Švicarskoj, rekla je.

“Borba protiv islamizacije Europe je naš zajednički cilj”, istaknula je Festerling u priopćenju objavljenom nakon susreta.

“Stanje u Estoniji nije tako kritično kao u Njemačkoj, ali (…) svjesni smo da je zaštita Europe naša zajednička zadaća”, rekla je pak Maria Kaljuste iz Estonske konzervativne narodne stranke, dodaje se u istom priopćenju.

Sastanak u Roztokyma organizirala je ksenofobna i protueuropska češka skupina “Blok protiv islama”.

“Maloumna i samoubojička politika europskih elita dovela je do nečega što Bruxelles vjerojatno nikada nije htio: istinskog prijateljstva i suradnje europskih naroda”, rekao je pred novinarima čelnik te skupine Martin Konvicka.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.