Tužiteljstvo BiH priopćilo je u srijedu da su glavna državna tužiteljica Gordana Tadić i potpredsjednica Visokog sudskog i tužiteljskog vijeća (VSTV) Ružica Jukić ilegalno praćene i prisluškivane za što su dobile i dokaze zbog čega su najavili provođenje istrage, dok je državna policijska agencija za istrage i zaštitu SIPA opovrgnula da stoji iza nelegalnog praćenja i prisluškivanja.

Prema priopćenju državnog Tužiteljstva BiH, ovoj agenciji danas su dostavljeni dokumenti koji ‘ukazuju na provođenje posebnih istražnih radnji praćenja kretanja v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić, kao i transkripti razgovora između potpredsjednice VSTV Ružice Jukić i v.d. glavne tužiteljice Gordane Tadić’.
“S obzirom da su tekstovi razgovora autentični i da je navedena komunikacija ostvarena, Tužiteljstvo BiH će u okviru predmeta na kojem radi, izvršiti detaljne provjere zakonitosti provedenih radnji, kao i osoba koje su sudjelovale u navedenim aktivnostima”, navodi se u priopćenju.
Tijekom jučerašnjeg dana u medijima je objavljeno da je ravnatelj SIPA-e Perica Stanić po nalogu državnog ministra sigurnosti naložio praćenje i prisluškivanje državne tužiteljice i potpredsjednice VSTV-a, što su iz SIPA-e danas opovrgnuli tvrdeći da je taj dokument krivotvoren.
“Vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Gordana Tadić i popredsjednica VSTV-a Ružica Jukić nikada nisu bile predmet rada SIPA-e, niti su prema njima poduzimane posebne istražne radnje. Stoga, u vezi s ovim nije ni mogla biti sačinjena bilo kakva dokumentacija”, navodi se u priopćenju SIPA-e.
Pojasnili su da je i Odjel za unutarnji nadzor SIPA-e proveo istragu unutar agencije pri čemu nisu utvrđene bilo kakve zloporabe niti organizacijskih jedinica ali niti pojedinaca kada je u pitanju provođenje posebnih istražnih radnji.
Iz SIPA-e su također opovrgnuli da je unutar ove agencije nastao dokument kojega je potpisao ravnatelj Stanić.
“Budući da je utvrđeno da SIPA nikada nije provodila posebne istražne radnje u konkretnom slučaju, kako je navedeno u predmetnoj prijavi, a kako su izvještavali pojedini mediji, niti je u svezi s tim sačinjen bilo kakav akt, očigledno je da se radi o krivotvorenoj dokumentaciji”, navodi se u priopćenju SIPA-e i pojašnjava da će ova agencija nastaviti istragu o ovome slučaju.
U srijedu se oko nezabilježene afere prisluškivanja državne tužiteljice oglasio i ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić koji je rekao da neće podnijeti ostavku što je jučer od njega sama zatražila vršiteljica dužnosti glavna tužiteljice BiH Gordana Tadić. Opetovao je optužbe da da je BiH “razvaljena” država optužujući za to državno Tužiteljstvo BiH.

Komentiraj