Francuska će izručiti Bosni i Hercegovini bivšeg pripadnika vojske bosanskih Srba Radomira Šušnjara koji se sumnjiči za sudjelovanje u nekim od najgorih ratnih zločina, potvrdilo je u srijedu Tužiteljstvo BiH.

U sjedištu državnog tužiteljstva u Sarajevu dobili su potvrdu kako je sud u Parizu tijekom dana donio odluku o izručenju Šušnjara (61), koji se godinama skrivao u Francuskoj.

“U BiH će mu se suditi za ratne zločine protiv civilnog stanovništva na području Višegrada”, stoji u priopćenju Tužiteljstva BiH.

Šušnjara se tereti da je tijekom proljeća 1992. bio jedan od sudionika masovnog ubojstva bošnjačkih civila u Višegradu i to pretežito žena, djece i staraca.

Pripadnici tadašnjih paravojnih postrojbi bosanskih Srba, u kojima je bio i Šušnjar, u lipnju 1992. u jednoj su kući u Višegradu zatočili i potom žive zapalili šezdeset civila bošnjačke nacionalnosti, uključujući žene i djecu. Taj je masakr ipak preživjelo nekoliko zatočenih na temelju čijih iskaza su nakon rata i podignute optužnice.

Milan Lukić, koji je naložio počinjenje tog zločina, pred Međunarodnim kaznenim sudom za bivšu Jugoslaviju (ICTY) osuđen je na kaznu doživotnog zatvora.

Na temelju provedene istrage utvrđeno je kako je Šušnjar bio među onima koji su civile zarobili i potom ih zatočili u kuću koja je zapaljena, a nakon toga su pucali na one koji su pokušali pobjeći iz te žive lomače.

Iz Tužiteljstva BiH najavili su poduzimanje mjera kako bi Šušnjar bio što prije izručen, a također su istaknuli kako nastavljaju poduzimati korake čiji je cilj lociranje i uhićenje drugih počinitelja za ratne zločine koji bijegom iz BiH pokušavaju izbjeći sudske postupke.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.