Tužiteljica međunarodnog kaznenog suda (ICC) Fatou Bensouda želi pokrenuti istragu o kratkom ratu 2008. između Gruzije i Rusije za kontrolu nad Južnom Osetijom, objavio je sud u četvrtak.

Tužiteljica je rekla da će uskoro predati zahtjev za odobrenjem istrage, navodi ICC u priopćenju i podsjeća da je tužiteljica od 2008. vodila predistrage o tom sukobu.

Na temelju raspoloživih informacija, Fatou Bensouda je zaključila da postoje utemeljene sumnje da su se u Gruziji dogodili zločini koji su nadležnosti suda, dodao je isti izvor.

 

  • Rusija i Gruzija su se 5 dana u kolovozu 2008. sukobile u ratu koji je završen ruskom pobjedom, a vodio se za kontrolu Južne Osetije, separastitičkog gruzijskog teritorija kojeg podržava Moskva.

 

U sukobu je poginulo više stotina ljudi i više od 120.000 je izbjeglo, prema podacima UN-ovog visokog povjereništva za izbjeglice iz kolovoza 2008.

“Od kolovoza do kraja listopada 2008. su snage Južne Osetije sustavno tukle, ubijale i zastrašivale osobe gruzijskog podrijetla”, tvrdi ured tužiteljice u izvješću iz 2014.

Gruzija optužuje Moskvu za etničko čišćenje, dok Moskva optužuje Gruziju da je ubila 10 pripadnika ruskih plavih kaciga i ranila više od 30 u napadu početkom sukoba.

Komentiraj

FOTO:Screenshot/YouTube
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.