Francuski tužitelji u petak su formalno pokrenuli istragu o organizaciji putovanja na tehnološki sajam u Las Vegas Emmanula Macrona, sadašnjeg francuskog predsjednika koji je tada bio ministar gospodarstva.

Odjel policije za borbu protiv korupcije ispitat će moguće optužbe protiv za sada nepoznatih osoba za pogodovanje, rekao je agenciji dpa izvor iz tužiteljstva.

Pitanje je je li se održalo otvoreno nadmetanje za organizaciju Macronovog putovanja za promociju francuskih start-upova na tehnološkom sajmu CES 2016.

Satirički tjednik Le Canard Encheine u ožujku je izvijestio da je nacionalna agencija za promociju francuskih poslovnih subjekata izvan Europe, Business France, dala 380.000 eura vrijedan ugovor marketinškoj agenciji Havas a da nije tražila druge ponude.

Tužitelji su preliminarnu istragu otvorili sredinom ožujka. Oni su tada rekli da će istraga biti usredotočena na Business France i Havas. Macrona se međutim ne povezuje s bilo kakvom nezakonitom radnjom.

Muriel Penicaud, tadašnja čelnica Business Francea i sadašnja Macornova ministrica rada, prošlog je tjedna priznala da je napravljena “proceduralna greška” pri organizaciji puta. Televiziji RTl je rekla da je, čim je bila upozorena, zatražila i unutarnju i vanjsku provjeru te poduzela “odgovarajuće mjere”.

Komentiraj