Državnom odvjetništvu RH jučer je upućena požurnica za zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Hrvatske narodne banke i guvernera Borisa Vujčića, koji je ranije ove godine podnio Goran Aleksić, jedan od oštećenih dužnika i aktivni sudionik u izradi kolektivne tužbe u “slučaju Franak”.

Aleksić je u prijavi tvrdio da je HNB prekršila zakon jer nije reagirala na njegovu prijavu protiv Hypo banke, koja je prema njegovom mišljenju, protuzakonito mijenjala kamatnu stopu.
Banka je, naime, samovoljno određivala veličinu fiksnog dijela kamatne stope, nakon što je kredit već ugovoren, što je prema njegovom tumačenju u suprotnosti sa Zakonom o obveznim odnosima.

Prema Zakonu o obveznim odnosima, kredit mora biti sklopljen u pisanom obliku. Aleksić u prijavi stoga navodi da “kreditne obveze ne mogu se i ne smiju nikako drugačije ugovarati osim pisanim putem. Nadam se da nije potrebno naglašavati da se ništa izvan toga odnosno nakon što je ugovor potpisan i aktiviran ne smije i ne može određivati jednostranom odlukom jedne od ugovornih strana.”

“Krajem prošle godine dok sam bio koordinator ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak pripremio sam šprance za podizanje prekršajnih tužbi protiv banaka zbog toga što nisu s dužnicima ugovorile fiksne dijelove kamate na temelju Zakona o potrošačkom kreditiranju, za što su predviđene kazne 80.000 do 200.000 kn po svakome ugovoru u kojemu nisu ugovoreni fiksni dijelovi kamata.
Dužnici su u dosad manjem broju, 2 do 3 tisuće, optužili banke na prekršajnim sudovima širom Hrvatske. U međuvremenu do danas je doneseno nekoliko desetaka nepravomoćnih prekršajnih presuda na temelju prekršajnih tužbi dužnika, kojima se banke kažnjavaju sa po 80.000 kn, a predsjednici Uprava banaka sa po 10.000 kn.

Unatoč tim činjenicama država nije ništa poduzela da uzme bankama na prekršajima nekoliko milijardi kuna, HNB tvrdi da banke posluju zakonito, što je notorna laž, ali zato banke državi prijete sudom zbog predstojeće konverzije CHF kredita.”, kaže Aleksić za Index.

“HNB laže, a inspekcije i DORH ne rade svoj posao”

Aleksić upozorava da HNB štiti nezakonito poslovanje banaka, dok DORH i inspekcije “spavaju”, a država bi od banaka, kroz prekršajne kazne mogla naplatiti milijarde kuna. Istovremeno, banke prijete tužbama.

“Na cesti leži najmanje 4 milijarde kuna za koje država samo treba sagnuti se i pokupiti ih. Umjesto toga, tijelo ovlašteno za nadzor – HNB – štiti nezakonito poslovanje banaka. Inspekcije spavaju, kao i DORH. HNB je to činio i prije tumačeći da banke imaju pravo samovoljno mijenjati kamate, ali presuda Vrhovnoga suda je dokaz da je to što je tvrdio HNB notorna laž. Za to vrijeme banke prijete državi tužbama – zar to nije paradoksalno i tragikomično?”, pita se Aleksić.

Komentiraj

FOTO:Zarko Basic/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.