Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk istaknuo je u srijedu da je rasprava o Europi više brzina neizbježna, ali da je jedinstvo najvrednije što EU ima, dok predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker kaže da tu nije riječ o podizanje nove željezne zavjese.

Tusk i Junker su u srijedu na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta u Strasbourgu govorili o rezultatima summita čelnika EU-a održanog prošli tjedan u Bruxellesu.
“Iz rasprave je bilo jasno da će jedinstvo 27 zemalja biti naša najvrednija imovina”, rekao je Tusk, dodajući da rasprava na neformalnom summitu na Malti početkom veljače, zatim istupi pojedinih zemalja članica te Bijela knjiga o budućnosti Europe koju je objavila Komisija nedvojbeno govore o tome da će se o ideji višebrzinske Europe raspravljati.

“Neki očekuju sustavne promjene koje bi oslabile unutar EU-a i pojačale ulogu država u odnosu na zajednicu. Drugi, nasuprot tome, žele novu, dublju dimenziju integracija, makar za samo neke zemlje članice. Takva mogućnost doista postoji u Ugovrima koji su na snazi. Međutim, s obzirom na interese zajednice 27 zemalja u kontekstu predstojećih pregovora o Brexitu, kao i na dugoročne strateške interese EU-a, ja ću pozvati sve da se zauzimaju za očuvanje političkog jedinstva među 27-oricom”, rekao je Tusk.

Europa više brzina jedan je od pet scenarija o mogućem budućem izgledu EU-a, koje je prije dva tjedna predstavila Europska komisija. Taj model podrazumijeva da neke zemlje mogu ići u dublje i tješnje integracije, da pri tome ne moraju čekati ostale članice. Europa više brzina na neki način već postoji, budući da su, primjerice zemlje eurozone tješnje povezane nego zemlje koje ne koriste zajedničku valutu.

Zemlje srednje i istočne Europe pribojavaju se da bi takav scenarij mogao stvoriti različite kategorije država članica, važnije i manje važne zemlje, a neki čak govore o ponovnom podizanju željezne zavjese, koja je dijelila Europu nakon Drugog svjetskog rata.

Predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker rekao je da su takvi strahovi neutemeljeni.

“Naš cilj nije stvoriti novu željeznu zavjesu između Istoka i Zapada. Takve su tvrdnje neutemeljene”, rekao je Juncker, ističući da u mehanizmu pojačane suradnje, koji omogućava skupini zemalja, da tješnje surađuju u određenim području, češće sudjeluju nove članice EU-a nego stare.

Komentiraj