Tursko obaranje ruskog vojnog zrakoplova je opasna situacija i svi moraju ostati hladne glave, rekao je u utorak u Zagrebu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk i istaknuo da svi akteri u Siriji moraju usmjeriti na borbu protiv Islamske države (IS).

“Postoji samo jedan način da se takvi incidenti izbjegnu u budućnosti: sve resurse treba usmjeriti u borbu protiv IS-a”, rekao je Tusk u izjavi novinarima na regionalnom summitu Brdo-Brijuni.

“To treba biti zajednički cilj. Nikad neće postojati koalicija protiv umjerene oporbe..To trebaju znati svi”, dodao je Tusk.

Turska je u utorak oborila ruski lovac SU-24 pravdajući se da je upao u njezin zračni prostor, što Moskva niječe tvrdeći da je oboren nad sirijskim teritorijem.

Ruski predsjednik Vladimir Putin je rušenje zrakoplova nazvao “zabijanjem noža u leđa” Rusiji i upozorio da će to imati ozbiljne posljedice po odnose s Turskom s kojom je Rusija prekinula vojne veze.

Turska je članica NATO koji je stao uz nju i podržava njezinu verziju događaja iako je pozvao na diplomatsku “deeskalaciju”.

Komentiraj

FOTO:Zeljko Lukunic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.