Poljski predsjednik Andrzej Duda i predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, koji je i bivši poljski premijer, pozvali su u ponedjeljak na smirivanje napetosti između Bruxellesa i Varšave, do kojih je došlo nakon što je nekoliko poteza nove posljske vlade naišlo na oštre kritike u Europskoj uniji.
 “Poljska nema neprijatelja u Europskoj uniji. Postoje različita stajališta o pojedinim pitanjima, ali ono što je dobro za EU dobro je i za Poljsku”, izjavio je Tusk nakon sastanka s Dudom.
 “Treba razgovarati mirno, bez emocija i na temelju činjenica”, rekao je predsjednik Duda, dodajući da treba izbjegavati neprimjerenu retoriku u medijima.
 Nova poljska vlada na čelu sa strankom Pravo i pravda (PiS), koja je pobijedila na izborima u listopadu prošle godine, donijela je niz mjera koje su oštro kritizirane u EU-u. Među njima je novi zakon o Ustavnom sudu i zakon o javnim medijima.
 Komisija je pokrenula preliminaru istragu o usklađenosti pojskog zakona s europskim pravom, a predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz je rekao da su promjene koje je uveo PiS ravne “državnom udaru”. Njemački povjerenik u Europskoj komisiji Guenther Oettinger također je bio vrlo kritičan prema potezima poljske vlade.
 Tusk je kritizirao odluku Komisije o pokretanju postupka. “Vjerujem da je Komisija djelovala u dobroj vjeri kako bi utvrdila činjenice, ali to se moglo postići i na drukčiji način”, rekao je Tusk.
 Istaknuo je da ne bi bilo dobro da se pitanje Poljske pojavi na dnevnom redu summita čelnika EU-a.
 “Mislim da ne bi bilo dobro raspravljati o stanju u Poljskoj na Europskom vijeću”, rekao je Tusk.
  Poljski predsjednik Duda izjavio je da  planovi izgradnje još jednog plinovoda koji bi povezao Rusiju i Njemačku, Sjeverni tok 2, nisu motivirani ekonomskim, nego političkim razlozima.
 “Ne slažemo se s tom investicijom. To nema veze s ekonomijom. To je investicija političke naravi”, rekao je Duda o planovima za plinovod kojim se zaobilazi Ukrajina.
  Protivnici toga projekta ističu da će još povećati ovisnost EU-a o isporuci plina iz Rusije i  nanijeti šteta europskoj solidarnosti. Također ukazuju na činjenicu da je Komisija bila protiv izgradnje Južnog toka, koji je zagovarala Rusija kako bi se zaobišla Ukrajina, a sada nema ništa protiv Sjevernog toka.

Komentiraj

PREKOFaH
Podijeli objavu
Prethodni članakVIDEO: Mačke jedu voće i povrće
Sljedeći članakVIDEO: Veliku Britaniju zabijelio snijeg
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.