Europa je preostalo najviše dva mjeseca da migrantsku krizu stavi pod kontrolu ili će se schengenska zona slobodnog prijelaza granica urušiti, izjavio je u utorak predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk na zasjedanju Europskog parlamenta.

“Imamo najviše dva mjeseca da stvari stavimo pod kontrolu”, kazao je Tusk i upozorio da će u protivnom Schengen pasti. Također je istaknuo da će EU “propasti kao politički projekt” ukoliko neće moći kontrolirati svoje vanjske granice.

“Statistika za božićno razdoblje nije ohrabrujuća, s ulaskom više od 2000 migranata dnevno”, dodao je Tusk. Prema njegovim riječima, summit EU-a 17. i 18. ožujka bit će “posljednji trenutak za provjeru da li naša strategija funkcionira”.

“Ako ne, suočit ćemo se s ozbiljnim posljedicama poput pada schengena”, upozorio je Tusk.

Državljani 26 zemalja schengenske zone mogu slobodno putovati diljem bloka, bez putovnica i graničnih provjera, na što podsjeća i predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker.

“Nisam siguran da bi oko 1,7 milijuna radnika koji svakodnevno prelaze naše granice bili sretni zbog ukidanja schengena, a prijevozničke tvrtke sigurno ne bi htjele da ih pogode financijsku gubici”, kazao je Juncker.

EU se suočava s najvećim migrantskim izazovom od Drugog svjetskog rata, s više od milijun ljudi koji su ušli u Uniju prošle godine. Neke zemlje Schengena su u nastojanju da ograniče priljev migranata počele ponovo uvoditi kontrole unutarnjih granica u EU.

Komentiraj