Gotovo 2000 sudskih postupaka pokrenuto je u Turskoj zbog uvrede Recepa Tayyipa Erdogana nakon njegova izbora za predsjednika u kolovozu 2014., rekao je u srijedu ministar pravosuđa.

“Broj predmeta koji su dosad omogućili pokretanje sudskog postupka za uvredu predsjednika je 1845”, rekao je zastupnicima ministar pravosuđa Bekir Bozdag, a prenose mediji.

“To je sramota. Ne mogu ni reći kakve su to uvrede … Sram me je. To nema veze sa slobodom govora”, dodao je.

Nakon izbora za predsjednika države Erdogan, kojeg redovito kritiziraju zbog autoritarnosti, sve češće zbog “uvrede” progoni umjetnike, novinare, kao i obične građane.

Tako će se uskoro suditi bivšoj turskoj nogometnoj zvijezdi, “biku s Bospora”, Hakanu Sukuru, bivšem Erdoganovu savezniku koji je prešao u oporbu, zbog toga što je na Twitteru uvrijedio prvog čovjeka Turske. Prijeti mu do četiri godine zatvora.

Za taj se prekršaj uglavnom izriče uvjetna zatvorska kazna, ali je 20. siječnja jedna žena osuđena na strogi zatvor zbog ružne geste kojom je uvrijedila Erdogana na prosvjedima u ožujku 2014.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.