Turske vlasti nakratko su pritvorile urednicu regionalnih novina zbog kolumne u kojoj je kritizirala vladu zbog preuveličavanja važnosti prošlogodišnjeg pokušaja puča.

Yeliz Koray, urednica novina Kocaeli Koz iz sjeverozapadne provincije Izmit, uhićena je u svome domu kasno u subotu, objavio je taj medij.

Koray je u nedjelju na Twitteru napisala da je puštena pod uvjetom sudskog nadzora, što znači da se treba redovito javljati vlastima.

Ona je u kolumni naslovljenoj “Pojest ću vaš ep” kritizirala vladu zbog preuveličavanja događaja od 15. srpnja prošle godine, tvrdeći da oni blijede u usporedbi s Prvim svjetskim ratom i drugim velikim bitkama u turskoj povijesti.

U kolumni piše i kako vlada nije učinila dovoljno da otkrije što se uistinu dogodilo te noći kad su pobunjeni vojnici tenkovima i zrakoplovima pokušali svrgnuti predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, pri čemu je poginulo oko 250 ljudi.

Dvodnevnim manifestacijama diljem zemlje i svijeta Turska je obilježila događaje 15. srpnja, a predsjednik Erdogan zaprijetio je da će “otkinuti glave izdajnicima te je poraz nad pobunjenim vojnicima nazvao demokratskom pobjedom.

Organizacije za ljudska prava i zapadni partneri Turske zabrinuti su zbog masovnih otpuštanja i smjena osoba koje vlasti optužuju za povezanost s pučistima.

Komentiraj