Turske vlasti uhitile su u subotu najmanje dvojicu krijumčara ljudima nakon što su prevezli oko 120 sirijskih izbjeglica na obalu Egejskog mora, što je znak da je Turska možda počela ulagati veće napore kako bi zaustavila migrantski val prema Europi, javlja Reuters pozivajući se na očevice.

Žandari su zaustavili migrante, većinom žene i djecu, na plaži u blizini sela Bademli, preko puta Lesbosa.

Akcija je izvedena uoči summita EU-a i Turske u ponedjeljak posvećenom jačanju suradnje u migrantskoj krizi.

“Možete platiti ili ne, mi nismo zatvorili svoja vrata izbjeglicama kao što su učinili Zapadnjaci. Naša su vrata otvorena”, rekao je u petak turski predsjednik Tayyip Erdogan, optužujući EU da odugovlači s isplatom dogovorene pomoći od tri milijarde eura.

Dodao je da želi sagraditi grad za izbjeglice u sjevernoj Siriji u blizini turske granice uz međunarodnu financijsku potporu, ali još nije dobio konkretnu potporu za taj plan od drugih zemalja.

Komentiraj

FOTO:EPA/GEORGI LICOVSKI
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.