Turska vlada uputila je u srijedu u parlamentarnu proceduru sporazum o normalizaciji diplomatskih odnosa s Izraelom o kojem bi turski zastupnici trebali glasovati u nadolazećim danima, objavili su parlamentarni izvori.

Po tom sporazumu o pomirenju, koji je zaključen između dviju država krajem lipnja, Izrael će dati 20 milijuna dolara odštete Turskoj, objavili su isti izvori.

Turska će zaustaviti postupak protiv bivših izraelskih vojnih zapovjednika pokrenut zbog njihove umiješanosti u napad na brod koji je koštao života deset turskih vojnika 2010. uz obale Gaze.

Tursko-izraelski odnosi pali su na najnižu razinu nakon tog izraelskog napada na brod Mavi Marmara koji je prevozio humanitarnu pomoć za Gazu koja je bila u blokadi.

Nedavno je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu najavio da će odmah nakon ratifikacije sporazuma u turskom parlamentu uslijediti razmjena veleposlanika.

Pomirenje dviju zemalja koje su bile regionalni saveznici do 2010. imat će važne ekonomske i strateške posljedice, ocjenjuje agencija France presse.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
je francuski savjetnik za globalno liderstvo (global leadership fellow), trenutačno zaposlen u Svjetskom ekonomskom forumu. Diplomirao je na Kennedy School of Government na Harvardu. Radio je u financijskoj industriji, osobito u Londonu i New Yorku, gdje danas živi. On pruža pogled izvana na Hrvatsku i njenu ekonomiju.