Turska obalna straža presrela je 350 migranata u pet plovila, koji su nedjelju pokušavali stići do grčkog otoka Lesbos, izvijestila je turska novinska agencija Dogan.

Patrolni brod primijetio je ta plovila oko 7 kilometara od male uvale pokraj grada Dikili, u pokrajini Izmir, na sjeverozapadu Turske. Putnici, uglavnom iz Mianmara, vraćeni su na tursku obalu i prebačeni u policijsku postaju.

“U našoj zemelji se organiziraju masakri muslimana”, rekao je jedna od migranata, koji je objasnio da ih na odlazak iz zemlje tjeraju životna ugroženost i siromaštvo.

U Mianmaru, većinski budističkoj zemlji, muslimanska manjina žrtva je diskriminacija i međuetničkog nasilja.

Nakon što je prije tjedan dana stupio na snagu sporazum EU-Ankara, koji predviđa vraćanje u Tursku svih koji stignu na grčke otoke, priljev migranata se smanjio. Prije ih je bilo nekoliko tisuća svakog dana, a u subotu su grčke vlasti javile da je u petak stiglo 78 osoba, a u četvrtak 161.

Komentiraj

FOTO: EPA/STR
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.