Tursko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je švicarskog otpravnika poslova u Ankari zbog subotnjeg skupa u Bernu koji je okupio kurdske skupine koje navodno podupiru terorizam i postera  kojim se poziva na umorstvo predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Ranije u subotu nekoliko tisuća ljudi,  a među njima i kurdski prosvjednici, održali su skup u glavnome gradu Švicarske pozivajući turske birače da na referendumu 16. travnja glasaju protiv predloženih ustavnih promjena koje bi aktualnom predsjedniku Erdoganu omogućile goleme ovlasti.

Pitanje referenduma u Turskoj već je naškodilo odnosima između Turske i nekoliko europskih zemalja koje imaju veliku tursku zajednicu. Te zemlje, među njima Njemačka i Nizozemska, spriječile su turske dužnosnike da održe političke skupove kojima bi motivirale turske radnike da na referendumu glasaju za promjene ustava.

“Naše ministarstvo pomno će pratiti pravosudne i administrativne korake koje će poduzeti švicarske savezne i lokalne vlasti”, priopćio je turski MVP.

Turski šef diplomacije Mevlut Cavusoglu telefonski je razgovarao sa svojim kolegom u Švicarskoj kako bi mu izrazio svoje nezadovoljstvo,.

Švicarsko ministarstvo vanjskih poslova reklo je da će istražiti izgred.

Organizatori i policija u Bernu rekli su da je prosvjed protekao u miru.

Michael Sorg, glasnogovornik švicarskih socijaldemokrata i jedan od organizatora prosvjeda, potvrdio je da je na skupu bio nošen poster protiv Erdogana i rekao “to je jedini poster koji je bio ispod granica pristojnosti”.

Poster je prikazivao predsjednika Erdogana s pištoljem uperenim u njegovu glavu.

Ankara je optužila neke europske zemlje za dvostruka mjerila jer dopuštaju političke skupove onima koji lobiraju da se na turskome referendumu glasa “ne” jačanju predsjedničkih ovlasti, a istodobno zabranjuju skupove suprotnog tabora.

Odnosi Turske i EU-a osobito su pogoršani nakon što su dvije članice Unije otkazale planirane skupove na svom teritoriju turskih političara koji su trebali zagovarati potvrđivanje reformi na referendumu. Njemačka i Nizozemska svoju su odluku opravdale sigurnosnim razlozima, no Erdogan ih je optužio za “nacističke metode” i gušenje slobode govora.

Komentiraj