Kamioni s humanitarnom pomoći i vozila hitne pomoći ušli su u Siriju iz Turske u nedjelju kako bi dopremili hranu i druge potrepštine desecima tisuća ljudi koji bježe pred vladinim napadom na Alepo, dok u zračnim udarima stradavaju sela na cesti prema turskoj granici.

Ruske i sirijske snage pojačale su vojnu kampanju na područjima pod kontrolom pobunjenika oko Alepa, gdje i dalje živi oko 350.000 ljudi, a humanitarni djelatnici su rekli da bi taj grad, najveći sirijski prije rata, mogao uskoro pasti.

Sirijski opservatorij za ljudska prava priopćio je da su u zračnim udarima, za koje se vjeruje da su ih proveli ruski zrakoplovi, gađana u nedjelju područja oko sela Bashkoy, Haritan i Kfr Hamra sjeverno od Alepa, s tim da se posljednja dva nalaze blizu ceste koja vodi do Turske.
Ruska intervencija ide u korist snagama predsjednika Bashara al-Assada koje vraćaju kontrolu nad područjima koja su pobunjenici osvojili prošle godine.
“U nekim dijelovima Alepa Assadov režim je prekinuo koridor sjever-jug… Turska je pod prijetnjom”, izjavio je turski predsjednik Tayyip Erdogan na povratku iz posjeta Latinskoj Americi, a prenosi list Hurriyet.
Turske oružane snage imaju pune ovlasti da odgovore na bilo koju prijetnju svojoj nacionalnoj sigurnosti, kazao je on, iako su visoki vladini dužnosnici rekli da Turska ne namjerava vršiti jednostrane upade u Siriju.
Turska je ostavila otvorenom granice za civile koji bježe pred sukobom u Siriji, ali je pod sve većim pritiskom Europe da zaustavi priljev migranata, a SAD od nje traži da bolje osigura svoje granice.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.