Turska je u srijedu objavila dva dekreta kojima je otpušteno više od dvije tisuće policajaca i stotine pripadnika vojske nakon prošlomjesečnog pokušaja državnog udara.

Za otpuštene osobe navedeno je da imaju veze s imamom Fethullahom Gulenom koji živi u SAD-u i kojeg Ankara optužuje za orkestriranje propalog pokušaja državnog udara 15. srpnja. Gulen niječe bilo kakvu povezanost s udarom.

Dekretom se otpuštaju i zaposlenici agencije za telekomunikacije.

Ranijim dekretima turske su vlasti otpustile tisuće pripadnika snaga sigurnosti te naredile zatvaranje tisuća privatnih škola, dobrotvornih udruga i drugih ustanova za koje sumnjaju da imaju veze s Gulenom.

Uz desetke tisuća zaposlenika u javnim službama, koji su suspendirani ili otpušteni, više od 35 tisuća ljudi pritvoreno je nakon pokušaja dijela vojske da izvede državni udar i svrgne predsjednika Tayyipa Erdogana.

Turska je u srijedu objavila kako iz zatvora pušta 38 tisuća zatvorenika koji nisu povezani s pučem.

Komentiraj

FOTO:EPA/TURKISH PRESIDENTAL PRESS OFFICE
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.