Sloboda i kontrola izvršne vlasti ne bi se trebali uzimati kako nešto što se podrazumijeva nakon turske objave uvođenja izvanrednog stanja, upozorile su dvije najjače oporbene turske stranke uoči razmatranja odluke o izvanrednom stanju koju će tijekom dana razmotriti turski parlament.

“Ovo je nepošteno, nezahvalno i predstavlja civilni udar na parlament”, kazao je za turski CNN Ozgul Ozel, čelnik stranke lijevog centra Narodne republikanske stranke, uoči zasjedanja parlamenta predviđenog tijekom dana.

Prokurdska Narodna demokratska stranka (HDP) navela je u priopćenju: “Pokušaj udara od 15. srpnja pretvorio se u priliku i sredstvo likvidiranja onih koji se protive vladi te za ograničavanje demokratskih prava i sloboda”.

Stranka je također upozorila protiv “vladavine jednog čovjeka”, predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana, kojega se optužuje da postaje sve autoritarniji i da traži sve više ovlasti.

“Društvo bi trebalo birati između udara i i nedemokratskog režima. Mi definitivno odbacujemo takve mogućnosti izbora”, navela je druga najveća oporbena turska stranka.

Turski parlament zakazao je za danas zasjedanje u Ankari na kojemu treba razmotriti odluku turske vlade o tromjesečnom izvanrednom stanju, koje je preko noći stupilo na snagu.

Parlament, kojim dominira Erdoganova Stranka pravde i razvoja (AKP), formalno ima ovlasti ispraviti vladinu odluku.

Turski predsjednik Erdogan proglasio je u srijedu tromjesečno izvanredno stanje u Turskoj, rekavši da će to omogućiti vlastima brzu i efikasnu akciju protiv odgovornih za prošlotjedni neuspjeli pokušaj puča. “Vijeće ministara odlučilo je proglasiti izvanredno stanje u trajanju od tri mjeseca”, izjavio je turski predsjednik u obraćanju koje je u srijedu navečer uživo prenosila televizija nakon sjednice vijeća za nacionalnu sigurnost koja je trajala gotovo pet sati, prenose agencije.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.