Turska više neće morati poštivati sporazum o migrantima s Europskom unijom ukoliko Unija ne održi obećanje i osigura bezvizni režim za Turke do lipnja, rekao je u ponedjeljak turski premijer Ahmet Davutoglu.

Turska i EU su prošli mjesec postigli sporazum s namjerom da zaustave ilegalnu imigraciju u Europu u zamjenu za financijsku i političku potporu Ankari.

EU će prihvatiti tisuće sirijskih izbjeglica izravno iz Turske i nagraditi je financijski, osigurati putovanje za Turke bez viza te ubrzati njezine pregovore za članstvo u Uniji.

“Ova su obećanja obostrana. Ako EU ne poduzme neophodne mjere bilo bi nezamislivo da to učini Turska”, rekao je Davutoglu na konferenciji za novinare pred odlazak u Strasbourg.

No on je rekao kako Turska radi na  ispunjenju svojih obećanja EU-u te da nema razloga očekivati zaokret glede sporazuma.

“Ne vidim mnogo mogućnosti da EU poduzme mjere da preokrene ovaj proces nakon što smo dospjeli ovako daleko”, rekao je.

Komentiraj

FOTO:EPA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.