Turska namjerava sljedećih dana pokrenuti vojnu ofenzivu na terorističku organizaciju Islamsku državu, prvoj osumnjičenoj za krvavi napad u Ankari, prošlog mjeseca, rekao je u srijedu turski ministar vanjskih poslova Feridun Sinirliogliu.

“Planiramo vojno djelovati na njih sljedećih dana”, rekao je Sinirlioglu na konferenciji o budućnosti Bliskog istoka u Erbilu, u iračkom Kurdistanu, prenosi provladina agencija Andolija.

Turska vojska, koja je prošlog ljeta krenula u rat protiv terorizma, do sada je koncentrirala svoje operacije na pobunjenike Radničke stranke Kurdistana (PKK).

Nakon samoubilačkog napada u kojem su ubijene 102 osobe i više od 500 ranjeno ispred glavnog kolodvora Ankare 10. listopada, turska policija je izvela više uhićenja iz džihadističkih krugova Turske.

Tužitelj Ankare drži da je taj najkrvaviji napad u turskoj povijesti naredio stožer IS u Siriji.

“IS prijeti našem načinu života i sigurnosti”, rekao je Sinirlioglu. “Svi se moramo oduprijeti toj opasnostI”.

“Iako je napredovanje IS-a slabije zahvaljujući međunarodnim naporima u kojima sudjelujemo, prijetnja nije nestala”, inzistirao je šef turske diplomacije.

Sinirlioglu nije rekao u kojoj bi se zemlji odvijala ta vojna operacija.

 

 

Glasnogovornik minsitarstva vanjskih poslova Tanju Bilgic je precizirao da ministar Sinirlioglu nije upotrijebio izraz “kopnena operacija”.

U Turskoj će se  u Antalyji 15. i 16. studenoga održati godišnji summit šefova država i vlada G20.

Komentiraj

FOTO:Screenshot
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.