Turska je u utorak pozvala američkog veleposlanika da mu uruči prosvjed nakon što je glasnogovornik State Departmenta rekao da Washington ne smatra Stranku kurdskog demokratskog saveza (PYD) terorističkom organizacijom, objavilo je tursko ministarstvo vanjskih poslova.

Napetosti između dviju saveznica NATO-a izbile su zbog PYD-a, jer Washinton tu stranku smatra saveznickom u borbi protiv militanata Islamske države u Siriji.

Ankara PYD smatra sestrinskom strankom Kurdske radničke stranke (PKK), koja je desetljećima vodila oružanu borbu za neovisnu državu. Turska, SAD i EU proglasile su PKK terorističkom organizacijom.

Upitan u ponedjeljak za razlike u mišljenju između SAD-a i Turske, glasnogovornik John Kirby je rekao “To nije nova zabrinutost. (…) A mi, kao što znate, ne smatramo PYD terorističkom organizacijom”, kazao  je Kirby.

Turska se boji da će napredak kurdske milicije YPG-a koju podupire PYD u Siriji raspiriti separatističke težnje turski Kurda.

U prekidu primirja u srpnju 2015. između turskih vlasti i kurdskih gerilaca PKK na jugoistoku Turske ubijene su stotine militanata, pripadnika sigurnosnih snaga i civila.

Predsjednik Tayyip Erdogan prije toga je najavio da bi Turska mogla izvesti vojne operacije u Siriji da zaustavi napredak YPG-a.

Komentiraj

<
FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.