Najmanje 55 militanata je ubijeno kada su turski borbeni zrakoplovi izvršili zračne udare na kampove Radničke stranke Kurdistana (PKK) u sjevernom Iraku tijekom noći na subotu, izjavili su izvori u snagama sigurnosti.

Zrakoplovi su poletjeli iz baze u Diyarbakiru na jugoistoku Turske i kasnije su se vratili neoštećeni, rekli su izvori.

Jugoistok Turske, gdje većinom žive Kurdi, gotovo je svakodnevno poprište sukoba između militanata PPK-a i snaga sigurnosti, nakon propasti primirja u srpnju.

Snage sigurnosti odgovaraju čestim bombardiranjem planinskog područja sjevernog Iraka gdje PKK ima kampove.

Ankara ne pokazuje znakove ublažavanja napada na pobunjenike prije izbora 1. studenoga.

PKK je pokrenuo separatističku pobunu 1984., izazvavši sukob u kojemu je ubijeno više od 40.000 ljudi. Skupina, koja sada kaže da se bori za veću kurdsku autonomiju, uvrštena je u Turskoj, Europskoj uniji i SAD-u na popis terorističkih organizacija.

Predsjednik Tayyip Erdogan obećao je da će borba trajati dok “ne preostane nijedan terorist”. Sukob se razbuktao u vrijeme priprema Turske za parlamentarne izbore 1. studenoga.

Komentiraj

FOTO:screenshot
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.