Turska obalna straža spasila je 57 migranata koji su se nasukali na otočiću u Egejskome moru ploveći s turske obale prema grčkom otoku Lesbosu, izvijestila je u nedjelju novinska agencija Anadolija.

Na plovilu u kojemu si bili migranti pojavili su se problemi čim je isplovilo iz turističkog središta Dikilija u pokrajini Izmiru, dodaje turska agencija, a putnici su doplivali do otočića na kojemu su čekali pomoć.

Dvanaestero migranata koji su trebali žurnu pomoć, među kojima je bilo troje djece, helikopterom su vraćeni u Dikili, a ostalih 45 preuzele su ribarske brodice jer veliki brodovi obalne straže nisu mogli pristupiti otočiću.

Iz Turske koja je primila 2,2 milijuna Sirijaca, migranti odlaze u Europu u potrazi za boljim životom, pri čemu mnogi plaćaju krijumčarima tisuće eura za opasno putovanje kroz Grčku.

Više od milijun migranata stiglo je u Europu u 2015., navodi UN, među kojima oko 800.000 morskim putem preko Grčke.

Dolazak zime nije preplašio kandidate za egizil, većinom iz Sirije, Iraka i Afganistana, premda je njihov priljev puno manji.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.