– Američki državni tajnik John Kerry počinje u subotu putovanje po srednjoj Aziji koju Moskva smatra svojom utjecajnom sferom, kako bi umirio pet bivših sovjetskih republika zabrinutih zbog posljedica američkog povlačenja iz Afganistana i jačanja džihadista Islamske države.

Tek što je u Beču završio važne pregovore o Siriji, šef američke diplomacije u subotu u Biškeku, u Kirgistanu, počinje veliku srednjoazijsku turneju tijekom koje će do utorka boraviti u Uzbekistanu, Kazahstanu, Tadžikistanu i Turkmenistanu.

Ta regija u kojoj gospodarski i diplomatski utjecaj žele ojačati Rusi, Kinezi i Amerikanci, zabrinuta je zbog planiranog – premda produljenog – povlačenja američkih snaga iz Afganistana.

Na gospodarskom polju, te bivše sovjetske republike trpe zbog recesije u Rusiji koju su potaknule zapadne sankcije i smanjenja cijene nafte i općenito su ovisne o susjednoj Rusiji kroz trgovinu i velik broj njihovih građana koji rade u toj zemlji.

Visoka američka dužnosnica izrazila je uoči Kerryjeva puta zabrinutost zbog “novačenja IS-a” u tim zemljama, premda “ne zapažamo stvarne znakove djelatnosti IS-a u srednjoj Aziji”, dodala je.

Između 2000 i 4000 ljudi iz zemalja srednje Azije priključilo se IS-u, navodi institut Međunarodna krizna skupina.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.