EPA

Kompleks vojarni svečano otvoren u jugoistočnom turkmenistanskom gradu Maryju dobio je ime po ocu aktualnoga predsjednika Gurbangulija Berdimuhamedova koji njeguje snažan kult ličnosti u zemlji, izvijestila je u nedjelju državna televizija.

Nekadašnji policajac Mialikguli Berdimuhamedov (83) “primjer je mladim generacijama turkmenistanskih vojnika, čovjek koji utjelovljuje patriotizam i nesebičnost prema domovini”, opisali su ga u programu državne televizije.

Gurbanguli Berdimuhamedov (59) uveo je kult ličnosti u zemlji, ali i među članovima vlastite obitelji.

Diktator koji zemljom vlada od 2006. podignuo si je 2013. u središtu glavnog grada Ašgabata golemu pozlaćenu skulpturu na postolju od bijelog mramora.

Predsjednik države, šef vlade i general oružanih snaga bivše sovjetske republike, Gurbarguli Berdimuhamedov pod kontrolom drži gotovo sve medije i civilno društvo u toj srednjoazijskoj zemlji.

Bivši zubar sebe rado naziva “Arkadagom” ili zaštitnikom Turkemistana, plinom bogate države u kojoj nema slobodnih medija, čiji stanovnici rijetko putuju u inozemstvo, a opera i cirkus su zabranjeni.

Komentiraj

FOTO:EPA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.