Američki predsjednik Donald Trump je u četvrtak u razgovoru s poljskim predsjednikom Andrzejom Dudom istaknuo važnost “snažnog partnerstva” SAD-a i Poljske za sigurnost Europe i zahvalio Poljskoj kao domaćinu za 5000 američkih vojnika, javile su agencije.

“Snažni savez s Poljskom ostaje od ključne važnosti za odvraćanje od bilo kakvog sukoba i pruža jamstvo da rat između velikih sila nikada više ne pohara Europu”, kazao je Trump i istaknuo važnost NATO-a u istočnoj Europi suočenoj s destabilizirajućim ponašanjem Rusije u regiji. SAD, poručio je, radi s Poljskom na tom pitanju.

Trump se posebno zahvalio Poljskoj na gostoprimstvu za oko 5000 američkih vojnika te na njezinoj potpori NATO-u.

Duda je u prvi plan stavio dugogodišnje savezništvo, kazavši da “SAD misli vrlo ozbiljno i predsjednik Trump je vrlo ozbiljan kada je pitanju sigurnost Poljske”.

U svom se obraćanju novinarima osvrnuo i na Sjevernu Koreju koja ne prestaje izvoditi pokuse s raketnim projektilima i pozvao svjetsku zajednicu da se suprotstavi Pjongjangu.

Odbio je novinarima reći koje bi poteze SAD mogao povući, dodavši da ne voli povlačiti “crvene linije”.

“Šteta je da se tako ponašaju, ali se ponašaju na vrlo opasan način i nešto se oko toga mora učiniti”, rekao je Trump na konferenciji za novinare.

“Pozivam sve nacije da se suoče s tom globalnom prijetnjom i javno daju do znanja Sjevernoj Koreji da će biti posljedica zbog takvog ponašanja”, dodao je Trump. Washington, kako je kazao, razmišlja o “oštrim mjerama”, no nije htio precizirati što bi SAD mogao poduzeti.

Članicama NATO-a poručio je da je krajnje vrijeme da počnu podmirivati svoje obveze prema Savezu. Neke europske saveznike je uznemirio u svibnju jer je propustio jasno i javno podržati načelo kolektivne obrane.

Na konferenciji za novinare također je podržao inicijativu Triju mora te će sudjelovati na okupljanju čelnika iz srednje i jugoistočne Europe te baltičkih država, na inicijativu Poljske i Hrvatske u cilju jačanja regionalne suradnje na području trgovine i infrastrukture.

Komentiraj