Američki predsjednik Donald Trump “pritisnuo” je u petak u Hamburgu ruskog predsjednika Vladimira Putina zbog ruskog miješanja u američke predsjedničke izbore 2016., rekao je državni tajnik SAD-a Rex Tillerson.

Putin je ranije zanijekao bilo kakvo uplitanje u izborni proces u SAD-u, a Moskva je zatražila dokaze za te optužbe.

Trump je tijekom predizborne kampanje obećao obnovu veza s Moskvom. No, na tom planu nije puno postigao, jer je njegova administracija suočena s istragama oko ruskog mješanja u izbore i veza između Trumpove kampanje s Moskvom.

Trump je u više navrata ustvrdio da nije “petljao” s Rusijom.

Govoreći na marginama summita G20 u Hamburgu, Tillerson je rekao da su dvojica čelnika imala “vrlo snažnu i dugu razmjenu mišljenja o toj temi. Predsjednik (Trump) je više puta pritisnuo predsjednika Putina u vezi s ruskim uplitanjem”, rekao je.

“Dvojica čelnika suglasila su se da je to ključna prepreka napretku američko-ruskih odnosa”, istaknuo je Tillerson.

Složili su se da će se obvezati na “nemješanje u unutarnje stvari SAD-a i naše demokratske procese, kao i one u drugim zemljama”, dodao je.

No, ruski ministar vanjskih poslova Lavrov kasnije je istaknuo kako je Trump prihvatio Putinovu ocijenu da optužbe za rusko mješanje u američke izbore nisu istinite.

Tillerson je ocijenio da se dvije države možda nikada neće složiti oko toga što se zapravo dogodilo. “Mislim da je u ovome trenutku predsjednik Trump s pravom fokusiran kako krenuti naprijed od nečega oko čega se u ovome trenutku ne možemo složiti”, rekao je američki državi tajnik.

Susret Trumpa i Putina na marginama summita G20 u Hamburgu bio je jedan od najiščekivanijih susreta neke dvojice političara posljednjih godina.

Uz pomoć prevoditelja i u društvu svojih ministara vanjskih poslova razgovarali su šest minuta prije nego što su kamermani zamoljeni da napuste dvoranu.

“Čast je naći se s vama”, rekao je Trump na početku sastanka.

“Drago mi je da sam vas sreo osobno”, dodao je Putin, naglasivši kako se nada da će sastanak donijeti rezultate.

Razgovor je trajao dulje od dva sata, a prva dama SAD-a Melania Trump je u jednom je trenutku ušla u dvoranu i zamolila ih da već jednom završe, rekao je Tillerson.

“Imali smo vrlo dugi razgovor”, rekao je Putin nakon sastanka. “Bilo je puno tema za raspravu, uključujući Ukrajinu, Siriju i druge probleme, kao i bilateralna pitanja”, dodao je ruski predsjednik. “Nekoliko puta smo se vraćali borbi protiv terorizma i cyber sigurnosti”.

Tillerson je kazao da su Putin i Trump dobro “kliknuli” i da je “kemija bila pozitivna”.

Dodao je da su dvojica predsjednika razgovarala o budućnosti Sirije, složivši se “oko toga što bi trebao biti ishod”, iako imaju različite ideje kako to postići.

Ipak, uspjeli su dogovoriti prekid vatre na jugozapadu Sirije uz granicu s Jordanom koji stupa na snagu u nedjelju, potvrdili su i Tillerson i Lavrov.

SAD i Rusija u tajnosti su razgovarali o proglašenju “zona deeskalacije” na jugu Sirije, rekli su početkom lipnja zapadni diplomati i regionalni dužnosnici.

Razmatrali su prekid neprijateljstava u provinciji Dera, na jordanskoj granici i Quneitri, uz Golansku visoravan koju je okupirao Izrael.

Rusija i Iran glavni su međunarodni sponzori sirijskog predsjednika Bašara al-Asada, dok Washington podupire neke pobunjeničke skupine koje ga žele svrgnuti s vlasti.

Komentiraj