Bijela kuća je u srijedu odbila zahtjeve za imenovanje posebnog tužitelja za istragu o navodnom ruskom upletanju u američku predsjedničku kampanju a Donald Trump je stao u obranu svoje odluke da otpusti ravnatelja FBI-a Jamesa Comeyja.

“Mislimo da to nije potrebno”, rekla je Sarah Huckabee Sanders, glasnogovornica predsjednika Trumpa.

Comeyjeva smjena u utorak navečer pokrenula je udarni val u Sjedinjenim Državama a zastupnici su se pitali o motivima i o izboru trenutka za ovu odluku. Oporba sumnja da je američki predsjednik htio omesti istragu.

Sada već bivši ravnatelj FBI-a nadzirao je istrage pokrenute ljetos o navodnim ruskim računalnim napadima i o eventualnoj povezanosti članova Trumpova izbornog stožera i Rusije. Predsjednik niječe bilo kakav dosluh, istaknuvši da mu je sam Comey rekao da se protiv njega ne vodi istraga.

Glasnogovornica Bijele kuće rekla je da razrješenje nema nikakve veze s Rusijom te da je povezano s Comeyjevim “krivim odlukama i pogrješkama” u lanjskoj istrazi o elektroničkim porukama Hillary Clinton.

“Razmišljao je (Trump) o njegovu razrješenju od dana kada je preuzeo dužnost”, rekla je Sanders. Comey, kojemu je mandat trebao završiti 2023., “već mjesecima nije uživao predsjednikovo povjerenje”, rekla je.

Trump je svoju odluku o kojoj je Comey doznao s televizije, ovako opravdao: “Jednostavno, nije dobro obavljao posao”.

Bivšem ravnatelju savezne policije zamjera se da je tijekom kampanje javno komentirao aferu Clinton, protivno običaju FBI-a, a na veliko zadovoljstvo republikanskog kandidata. Zašto su demokrati, pita se zapravo Bijela kuća, upozoravali na skandal a sami su kritizirali Comeyjevo ponašanje?

Da bi opravdala promjenu stajališta Donalda Trumpa, glasnogovornica je rekla da biti kandidat nije isto što i biti predsjednik.

Saslušanje Jamesa Comeyja u Senatu prošlog tjedna bilo je “katalizator” odluke, ocijenila je. Tada je naširoko obrazložio zašto je ljetos javno komentirao aferu Clinton.

Komentiraj