Vodeći republikanski kandidat za američkog predsjednika Donald Trump izjavio je u utorak da Sjedinjene Države trebaju primjenjivati simuliranje davljenja (“waterboarding”) i druge grube postupke kod ispitivanja osumnjičenika za terorizam i ponovo pozvao na jaču kontrolu na američkim granicama nakon napada u Bruxellesu.

Poslovni čovjek i milijarder rekao je da bi vlasti “morale moći činiti sve što je nužno” radi dobivanja informacija i sprječavanja budućih napada.

“Simuliranje davljenja bi bilo u redu. Ako je moguće izmijeniti zakone, htio bih i puno više od toga”, rekao je Trump u emisiji “Today” na NBC-u, dodajući kako vjeruje da mučenje može biti korisno. “Morate dobiti informaciju od tih ljudi”.

Simulaciju davljenja, postupak tijekom kojeg se ispitaniku glava drži pod vodom, zabranio je predsjednik Barack Obama nedugo nakon stupanja na dužnost 2009.

Trump je usto pozvao na jači zakonski nadzor nad džamijama u SAD-u.

“Trebate nadzor. Morate se baviti džamijama, htjeli to ili ne”, rekao je Trump za Fox Business Network. “Ove napade … nisu izveli Šveđani, to vam mogu reći”.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.