Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u ponedjeljak izmijenjenu uredbu o zabrani ulaska u SAD koja se neće odnositi na iračke državljane, pošto mu je prvu verziju uredbe o imigrantima blokirao savezni sud.

Ostalih šest većinski muslimanskih zemalja, Iran, Libija, Sirija, Somalija, Sudan i Jemen ostale su na popisu i njihovi državaljani 90 dana neće moći ući u SAD.

Ostaje i zabrana ulaska svim izbjeglicama na 120 dana, uključujući i Sirijce kojima je ulazak u SAD ranije bio trajno zabranjen.

Glasnogovornica Bijele kuće Sarah Huckabee Sanders ranije je izjavila da će nova uredba stupiti na snagu 16. ožujka.

Irak je uklonjen s liste pošto je iračka vlada pooštrila imigracijsku proceduru i zbog zajedničke borbe protiv Islamske države, rekao je izvor iz Bijele kuće. Tisuće Iračana borile su se rame uz rame s Amerikancima protiv džihadista ili im u tome logistički pomagali.

Nova izvršna uredba neće zahvatiti niti desetke tisuća stalnih stanovnika SAD-a, vlasnika zelene karte, iz navedenih zemalja.

Izvršna uredba od 27. siječnja zabranjivala je ulazak u SAD državljanima sedam zemalja s muslimanskom većinom kroz 90 dana, izbjeglicama 120 dana, a sirijskim izbjeglicama trajno. U novoj se uredbi sirijske izbjeglice ne izdvajaju od ostalih.

“Novom izvršnom uredbom uklanja se ta razlika i neograničena zabrana i svi se stavljaju u istu kategoriju od 120 dana”, rekao je dužnosnik Bijele kuće.

Izazvavši kritike u cijelom svijetu i val prosvjeda u SAD-u, uredba iz siječnja suspendirana je odlukom američkog suda.

Trump međutim čitavo vrijeme snažno brani uredbu te kaže kako je ona potrebna da bi se Amerikanci zaštitili od terorista koji bi mogli ući u SAD iz jedne od zemalja na koje se odnosi zabrana

Trump se odlučio na novu verziju uredbe jer misli da će je tako lakše braniti na sudovima.

Komentiraj