MOL-ov DIO UPRAVE INE od početka ove godine u nekoliko faza otpustio je više od 400 radnika, što je Inu stajalo 169 milijuna kuna, a potom ih je prepustio na teret hrvatske države i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, što je dodatni trošak za državu od oko 8,5 milijuna kuna godišnje

Uz potajni transport domaće nafte željeznicom na preradu u Ininu rafineriju Rijeka, umjesto u onu u Sisku, mađarski MOL i na brojne druge načine nastoji iskoristiti trenutnu anarhičnu situaciju na hrvatskoj političkoj sceni kako bi povukao neke poslovne poteze koji idu na ruku njemu, ali ne i Ini i hrvatskoj državi. PREMA INFORMACIJAMA DO KOJIH JE DOŠAO NACIONAL, mađarski dio Uprave od početka ove godine u nekoliko faza otpustio je oko 450 radnika, a za hrvatske prilike izdašne otpremnine za otpuštene radnike osigurale su socijalni mir i spriječile podizanje buke sindikata. Iako je proces rješavanja viška radne snage, prema Nacionalovu izvoru, pravno utemeljen i izveden u suradnji i dogovoru sa sindikatima, sporan ostaje način na koji je mađarski dio Uprave pokušao izvesti čitavu “operaciju”. Naime, umjesto u značajnije ulaganje u Inu i njezino poslovanje, mađarski MOL je nizom očito dobro razrađenih akcija odlučio riješiti se dijela zaposlenika Ine i potom ih prepustiti na teret hrvatske države i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. A budući da su otpuštenim radnicima isplaćene i dobre otpremnine te su potom prebačeni na skrb Zavoda za zapošljavanje, šteta po hrvatsku državu je trostruka: uskraćivanjem ulaganja novca u razvoj kompanije smanjuje se realna tržišna vrijednost Ine, novac kompanije – čiji je suvlasnik i hrvatska država – bez formalnog odobrenja jednog suvlasnika isplaćuje se otpuštenim radnicima, a riječ je o iznosu od čak 169 milijuna kuna, i kao zadnje Hrvatska će iz vlastitog proračuna otpuštenim radnicima isplaćivati naknade za nezaposlene najmanje idućih godinu dana, što je dodatni trošak od oko 8,5 milijuna kuna.

Više pročitajte u novom broju Nacionala, koji je od sad dostupan i digitalno na svim platformama, bilo kad i bilo gdje.

Komentiraj

FOTO:Pixsell
PODIJELI
Sandra Carić Herceg, rođena 1963. godine u Zagrebu, dugogodišnji novinar sa profesionalnim iskustvom u dnevnim i tjednim listovima, novinskim agencijama i na portalima. Kao novinar radila u Slobodnoj Dalmaciji, surađivala u nekadašnjem tjedniku Nedjeljna Dalmacija, te kao dopisnik iz Hrvatske izvještavala za nezavisnu novinsku agenciju Beta (Srbija). Radila kao novinar na portalu Index, te kao glavni urednik web stranice Nautica Portal. Uže područje interesa: energetika.