Hrvatski jedriličar Tonči Stipanović zauzeo je drugo mjesto u klasi laser na Svjetskom kupu u kineskom Qingdau.

U današnjem plovu za odličja Tonči je bio sedmi, što mu je bilo dovoljno da ostane na drugom mjestu ukupnog poretka. Do prvog mjesta ionako nije mogao jer je puno bodova prednosti imao Britanac Lorenzo Chiavarini, tako da se naš kormilar odlučio braniti poziciju s kojom je ušao u finale.

 

  • “Zadovoljan sam drugim mjestom, dobro sam odradio finale, smanjio sam rizik na minimum i Francuz Jean Baptiste Bernaz koji je bio mjesto iza mene nije imao šanse danas”, kazao je Tonči, koji je u Kini slavio lani i preklani.

 

Treće mjesto zauzeo je Cipranin Pavlos Kontides. I finale je proteklo u sličnom ozračju kao što smo već navikli u Kini, godinama već zapravo u Qingdau, sve od vremena priprema za OI 2008., a ne samo ovoga tjedna. Lagani vjetrovi, jake morske struje, odnosno puno strpljenja i živaca da bi se napravio dobar rezultat.

Regata u Qingdau zadnje je natjecanje serije uoči finala Svjetskog kupa koje se krajem listopada jedri u Abu Dhabiu. Pravo nastupa u Abu Dhabiu imaju praktički svi naši vodeći jedriličari koji su se tijekom sezone dokazali.

Qingdao je ujedno za azijske nacije nosio kvalifikacije za Rio 2016. Kao što smo već pisali u ovom olimpijskom ciklusu po prvi put su u jedrenju uvedene kontinentalne kvote, kako bi se proširio broj nacija na zemlje i kontinente koji nisu toliko zastupljeni u ovom sportu, u kojem dominiraju Europa, Australija, Novi Zeland i Amerike. Prošle godine na Svjetskom prvenstvu u Santanderu podijeljeno je 50 posto normi za Rio, dakle 190 od 380 mjesta rezerviranih za jedrenje, za drugih 50 posto jedri se većim dijelom ove godine na SP-ima, dok dio mjesta nose i kontinentalne regate Svjetskog kupa 2015. i 2016.

Komentiraj

FOTO:Sanjin Strukic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.