Američki predsjednik Barack Obama doputovao je u nedjelju navečer u Hanoj i tako postao treći američki predsjednik koji dolazi u tu zemlju nakon Vijetnamskog rata 1975.

Predsjednički zrakoplov Air Force One sletio je malo poslije 16.30 sati po srednjeuropskom vremenu, više od dva sata prije nego je bilo planirano.

Osam mjeseci prije isteka mandata Obama želi iskoristiti ovaj posjet kako bi pohvalio dva stupa svoje politike u tom dijelu svijeta: transpacifički ugovor o slobodnoj trgovini (TPP) i jačanje veza sa zemljama na tom području nakon sve ofenzivnijeg nastupa Pekinga u teritorijalnim sporovima.

Tijekom svog trodnevnog posjeta razgovarat će u četiri oka s čelnicima te komunističke zemlje, održati govor u Hanoju i posjetiti Ho-Ši-Min (bivši Sajgon), koji je postao gospodarski zamašnjak te zemlje s više od 90 milijuna stanovnika.

Bijela kuća želi osnažiti veze sa zemljama na tom području nakon dvaju desetljeća iznenađujućeg približavanja.

“Kada je predsjednik Clinton došao u Vijetnam, cilj je ponajprije bio potaknuti normalizaciju odnosa. Danas je ostvaren pomak na mnogim poljima: u trgovinskoj razmjeni, pomorskoj sigurnosti, strateškim pitanjima”, istaknuo je Ben Rhodes, savjetnik američkog predsjednika.

Ipak, ostaje nepoznato hoće li se potpuno ukinuti embargo na prodaju oružja, što Hanoj uporno zahtijeva a Sjedinjene Države otežu zbog sporog napretka Vijetnama na polju ljudskih prava.

Obama će sredinom tjedna otputovati iz Vijetnama u Japan, gdje se održava summit G7 i gdje će 27. svibnja kao prvi američki predsjednik na dužnosti posjetiti Memorijalni park mira u Hirošimi.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.