Foto: Goran Jakus/PIXSELL

Novinar Novog lista Boris Pavelić pravnim putem pokušat će osporiti opomenu pred otkaz koju je dobio jer je u internetskom izdanju Novog lista prenio Nacionalov intervju u kojem je Josip Manolić optužio predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da je bio doušnik Udbe. Boris Pavelić dobio je službeno upozorenje o obvezama iz radnog odnosa jer, po mišljenju uprave, nije poštivao uredničku hijerarhiju te je postupao „protivno odlukama nadređenih osoba“ i time „povrijedio pravilnik o radu nesavjesnim, nepravovremenim i nemarnim izvršavanjem radnih i drugih obveza te zloupotrebom položaja i prekoračenjem danog ovlaštenja“. Ako nastavi kršiti obveze iz radnog odnosa, Boris Pavelić može odlukom glavnog urednika dobiti i otkaz ugovora o radu. U obrazloženju takve odluke Novog lista piše da „nitko ne sprečava ni jednog novinara da piše, dapače, bilo bi poželjno da piše i više, ali ostaje pitanje što se piše, s kojim ciljem i je li to u skladu sa statutarnim profesionalnim odredbama i novinarskom etikom”.

  • Boris Pavelić, koji se za pomoć obratio odvjetniku i Hrvatskom novinarskom društvu, želi dokazati da on nije odgovoran za puštanje spomenutog članka na interne

 

Međutim, Boris Pavelić, koji se za pomoć obratio odvjetniku i Hrvatskom novinarskom društvu, želi dokazati da on nije odgovoran za puštanje spomenutog članka na internet.

“Ja nisam imao mogućnosti ‘proturiti’ taj članak na internetski portal Novog lista. Za to nemam mogućnosti ni šifru za web uređivanje niti bih to radio sam. Imam urednike iznad sebe i kad sam napisao taj članak, zvao sam urednika portala koji je imao slobodan dan pa me uputio na dežurnu urednicu koja je članak i objavila. Smatram da tu nema ničije odgovornosti, već je riječ o zabrani da se nešto objavi bez reakcije HDZ-a. Međutim, ja sam taj članak napisao 4. lipnja, tri dana nakon što je izašao Nacional. Pokušao sam dobiti reakciju od HDZ-a, obratio sam se njihovu glasnogovorniku Ivanu Jabuci, kao i glavnom savjetniku za medije Miljenku Manjkasu, ali bilo je očito da oni neće dati reakciju. Nije bilo sumnje u to da je riječ o ekskluzivnoj temi vrlo zanimljivoj javnosti i bilo je sasvim logično da je naša profesionalna dužnost objaviti taj tekst. Mogu razumjeti odluku glavnog urednika da zabrani objavu bez reakcije HDZ-a, ali smatram da je ta odluka nepotrebna i pogrešna jer je tri dana bilo dovoljno vremena da HDZ reagira i bilo je očito da oni ne žele reagirati”, rekao je Boris Pavelić. On ističe da temeljno novinarsko pravilo da se mora čuti i druga strana, ne podrazumijeva da se neki tekst ne smije objaviti ako druga strana ne daje odgovor. Smatra da je cijeli slučaj napravljen ni iz čega, ali isto tako je ustrajan u zaštiti svojih prava.

“Nisam prekršio obvezu iz radnog odnosa i to ću i dokazati u pravnom postupku. Radit ću svoj posao savjesno kao i dosad. U Novom listu sam 15 godina. Ako sam išta vrijedno napravio u karijeri, napravio sam to ovdje i zahvalan sam Novom listu. Nemam ni protiv koga u Novom listu ništa osobno, dapače, svi ti ljudi su moji dobri kolege, ali smatram da je u ovom slučaju napravljena pogreška i prema struci i prema meni kao novinaru te ću to dokazati u pravnoj proceduri”, istaknuo je Pavelić. Kad je riječ o eventualnim pritiscima iz HDZ-a za povlačenje spomenutog članka, Pavelić tvrdi da on osobno o tome nema nikakvih saznanja te da na njega osobno nitko nije vršio pritisak, osim što je tekst unutar redakcije zabranjen i povučen s interneta. Na pitanje je li zabrinut zbog stanja u medijima, slobode medija i slučajeva otkazivanja suradnje pojedinim novinarima, Pavelić kaže da je jako zabrinut zbog kolega Borisa Dežulovića, Davora Krilea i Damira Pilića čije su kolumne, primjerice, znale nestajati s internetskog portala Slobodne Dalmacije.

“Smatram da se općenito događa jedna politika podčinjavanja dobrog dijela medija politici koju zagovara Tomislav Karamarko. Naprosto vidim da se to događa, a zašto se to događa, ne znam, kao što ne znam i ne mogu tvrditi da itko iz HDZ-a zove ili pokušava utjecati na urednike. Ali zabrinut sam zbog bilo čega što bi moglo dovesti do cenzure i šikaniranja novinara”, zaključio je Pavelić.

Komentiraj

FOTO:Goran Jakus/PIXSELL
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.