Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte u subotu je prozvao imenom više od 150 političara, sudaca i pripadnika policije koji su navodno uključeni u trgovinu drogama.

Duterte je naredio onima koji su na listi da se predaju unutar iduća 24 sata.

“Ako to neće napraviti, naredit ću svim filipinskim oružanim snagama i policiji da vas ulove”, upozorio ih je Duterte.

Novoizabrani predsjednik, kojeg je magazin Time prozvao “The Punisher” po istoimenom stripovskom junaku koji se nasilnim metodama bori protiv kriminala, rekao je kako je njegova “obećana dužnost” da prozove te službenike, čak i ako te optužbe nisu istinite.

“Veoma je važno da ljudi znaju stanje stvari i prilike u ovoj državi”, rekao je u govoru u vojnom kampu u Davau, gradu na jugu Filipina.

Na listi se nalazi osam sudaca, više od 50 trenutnih i bivših gradonačelnika, zamjenika gradonačelnika, guvernera i zastupnika, te 95 policijskih službenika, vojnika i zatvorskih čuvara.

Neki od prozvanih političara poriču da su uključeni u ilegalnu trgovinu, te su se obećali da će surađivati s vlastima kako bi dokazali svoju nevinost.

“Kategorički mogu reći da nisam uključen u zaštitu, trgovinu i upotrebu ilegalnih droga”, istaknuo je Jed Mabilog, gradonačelnik grada Iloila u središnjim Filipinima, koji se nalazi na Duterteovoj listi.

“Pošto se radi o hitnoj stvari koja ugrožava moju osobnu sigurnost, kao i sigurnost moje obitelji, zahtijevam da vlasti izvrše ubrzanu istragu, jer i ja želim da istina i samo istina izađe na vidjelo”, dodao je.

Od dolaska na vlast 30. lipnja, Duterte je kroz svoju kampanju protiv droga smaknuo preko 500 osumnjičenika.

Većinu njih ubila je policija zbog navodnog opiranju uhićenju, dok se za ostale sumnja da su ih eliminirale osvetničke skupine ili rivalne skupine dilera.

Senatorica Leila De Lima, koja je kritizirala ubojstva, upozorila je kako bi takva kampanja mogla uzrokovati još ubojstava jer je predsjednik ranije objavio zapovijed o brzom pucanju ako se  optuženi političari budu opirali uhićenju.

“Već smo na skliskoj padini prema tiraniji, ali bez pratećih zakona, kad dopustimo jednom čovjeku da bude sudac, porota i krvnik. Ovo je samo početak”, napisala je De Lima u priopćenju.

“Pregrozno je zamišljati kraj ove igre, kad svatko može biti optužen i ubijen na licu mjesta zbog liste koja ima jednaku pravnu vrijednost kao popis namirnica”, dodala je De Lima.

Aktivisti za ljudska prava osuđuju ta ubojstva te pozivaju Dutertea da učini korake kako bi osigurao  poštivanje prava osumnjičenika, te da se održi vladavina prava pri borbi protiv droga.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.