Talijanske vlasti su u nastojanju da spriječe krijumčarenje imigranata na Sredozemlju, od siječnja 2014. uhitile 880 osoba za koje se sumnja da su krijumčari ljudima, piše u utorak talijanski list Avvenire.

Oko 800 među njima su “beskrupulozne osobe s mobitelima i palicama koje slušaju svoje nadređene”, a oko 80 ih je osumnjičeno da su u krijumčarenju imali puno veću odgovornost. Među njima je jedan Eritrejac optužen da je sudjelovao u organizaciji 23 putovanja, piše talijanski katolički list.

 

  • Uhićenja osoba za koje se sumnja da su krijumčari ljudima češća su nakon akcija spašavanja na moru jer migranti znaju tko ih je ukrcao u nesigurna plovila.

 

Među uhićenima od početka 2014. je 279 Egipćana, 182 Tunižana, 77 Senegalaca, 74 Gambijca, 42, Sirijac, 39 Eritrejca, 29 Marokanaca, 24 Nigerijaca i 22 Libijaca. U navedenom je razdoblju u Italiju Sredozemljem stiglo oko 270.000 migranata.

No unatoč tješnjoj suradnji talijanske policije i policije tih zemalja, uz izuzeće Libije u kojoj traje građanski rat, nijedan od glavnih “šefova” za kojima se traga na međunarodnoj razini nije priveden.

Među njima je Etiopljanin Ermias Gharmiay, osumnjičen da je od iznajmljivanja plovila zaradio oko 70 milijuna dolara. Na jednom takvom “putovanju” u listopadu 2013. blizu Lampeduse utopilo se 366 migranata.

Uhićenja osoba za koje se sumnja da su krijumčari ljudima češća su nakon akcija spašavanja na moru jer migranti znaju tko ih je ukrcao u nesigurna plovila.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.